Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Петр Симчак: Всеки може да бъде инвеститор, но не всеки - спекулант

Договорните фондове не са конкурент на недвижимите имоти, те са част от микса, смята представителят на Amudni Asset Management Чехия

Петр Симчак: Всеки може да бъде инвеститор, но не всеки - спекулант

Водещият на форума Велко Каменов. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Всеки може да бъде инвеститор, дори и с 10-20 евро на месец, но не всеки може да е спекулант. За това се изискват много умения, време и усилия. Това заяви Петр Симчак, представител на Amudni Asset Management Чехия, по време на Investor Finance Forum, който се провежда в София.

Доходността на американския фондов пазар е около 11% от 1928 г. средногодишно досега и фондовият пазар се е доказал като място за спестявания, добави той.

Според него фондовата индустрия у нас е пострадала от спада на пазара след 2007 г. и съответната последвалата липса на доверие. Но вече има мотивация и в дистрибуторите на фондове, каквито за Amundi в България са Сосиете Женерал Експресбанк и Уникредит Булбанк. 

Още по темата

„Аз инвестирам и във фондове, и в недвижими имоти и в други класове активи - едното не изключва другите, те са част от микса“, поясни Симчак.

Колегата му Явор Ачев (Amudni Asset Management) обобщи, че взаимните фондове най-добре диверсифицират риска и най-добре пренасят стойността на парите във времето.

„В последните 15 години фондовете на Amundi преминахме и през най-тежката криза. И какво стана? Средната доходност в един балансиран портфейл е между 5 и 6 % годишно. Хората, които не инвестират, губят. Изпускат доходност. За нас целта е първо да увеличим бройката на вложителите и след това да увеличим сумите, които влагат, но броят на вложителите в договорни фондове е все още на ниски нива“, уточни Ачев.

Според Ивайло Пенев от Елана Фонд мениджмънт взаимните фондове имат място в спестяванията на домакинствата, като чрез тях може да се реализира почти всяка инвестиция - от консервативна до агресивна и от секторна до регионална и глобална. Включително за парите в брой алтернатива е да бъдат вложени в мъни маркет фондове.

„Трябва да обучим вложителите и да направим повече канали за достигането до тях. В България нашата конкуренция са недвижимите имоти. Но за тях ще припомня, че и те поевтиняха при кризата с процента на един диверсифициран портфейл, а ликвидността я нямаше“, обобщи Пенев.

Според Васил Сланчев от Пощенска банка взаимните фондове са намерили своето място сред алтернативите за спестяване, като е хубаво, че се предлага пълната палитра от видове фондове. Имаме дистрибуция и съм оптимист че ще намерят по осезаемо място.

Investor.bg вече писа, че банките агресивно предлагат договорни фондове на своите клиенти, защото БНБ олихвява свръхрезервите им с отрицателна лихва. Те също така имат свръхликвидност, която не успяват да раздадат като кредити и не на последно место - годишната такса при фондовете в акции е около 3% от активите годишно, което е един добър доход за управляващото фонда дружество.

Затова бъдещето на договорните фондове вероятно е безоблачно. В периода до 2007 г. те бяха развивани от инвестиционни посредници, а управляващите дружества, част от банкови групи, не разчитаха толкова на клоновата мрежа на банката майка. Сега обаче положението е коренно различно, а поради описаните по-горе фактори акумулираните в договорни фондове в България средства са на рекордно високи нива. 

гледано: 3871   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: автор Мариян Йорданов, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
SOFIX със седмичен ръст от 0,36% до 577,24 пункта