IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ПрайсуотърхаусКупърс Одит ООД е отказал да одитира Алкомет АД

Затова се предлага вече избраният одитор да бъде сменен с нов - Деян Константинов

13:08 | 15.01.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Продукти на &quot;Алкомет&quot; АД <em>Снимка: alcomet.bg</em></p>

Продукти на "Алкомет" АД Снимка: alcomet.bg

Одиторът на „Алкомет“ АД за 2018 г. - „ПрайсуотърхаусКупърс Одит“ ООД, е отказал да одитира отчета на дружеството.

Това налага свикването на Общо събрание на акционерите на „Алкомет“ АД с единствена точка замяна на „ПрайсуотърхаусКупърс Одит“ ООД с регистрирания одитор Деян Константинов. Събранието е насрочено за 22 февруари 2019 г. в седалището на дружеството в Шумен.

От обявата не става ясно защо „ПрайсуотърхаусКупърс Одит“ ООД е отказал одита.

Базираният в Шумен производител на алуминиеви валцови и пресови продукти отчете спад от 7% на количеството продажби до 15 755 метрични тона за третото тримесечие на 2018 г., показват изчисления на Investor.bg на база отчета на дружеството.

Общите продажби в количество за деветмесечието са за 50 629 метрични, което сочи спад от само 0,59% поради ръста с 2,61% за първото полугодие.

Продажбите за третото тримесечие намаляват с 1,6% на годишна база до 89,6 млн. лв., което е по-бавен темп от спада при количеството, тъй като продажните цени се повишават с унисон с по-високата цена на алуминия на международните борси. Това от своя страна увеличава цената на изкупувания от дружеството скрап и други суровини.

Общият резултат е спад от 20,11% на нетната печалба на годишна база до 4 млн. лв. за периода юли-септември 2018 г. За полугодието спадът беше с 11,35% на годишна база, а за деветмесечието е с 14,47% до 12 млн. лв.

Над 90% от продукцията на "Алкомет" АД са за износ, основно за Германия, Полша и Италия. Основен продукт е домакинското фолио, като делът на шуменския производител е 20% от европейския пазар.

Акциите на "Алкомет" АД поевтиняват с 27,15% на годишна база до 11 лв. за акция и 197,5 млн. лв. пазарна капитализация. Разпределен е и брутен дивидент от 0,257833 лв.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Свързани компании:

Алкомет АД(ALCM)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още