IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SOFIX остава с 15 компонента, изискванията за акционери също се запазват

Въпреки че одобрението за промените е с превес, предложенията за увеличение на компаниите до 20 и за намаление на броя на акционерите не се приемат

08:15 | 16.06.21 г. 3
Автор - снимка
Редактор
SOFIX остава с 15 компонента, изискванията за акционери също се запазват

Промени в правилата за SOFIX няма да има, въпреки че одобрението към промените е с превес, става ясно от документ, публикуван от „Българска фондова борса“ АД. Предложенията предвиждаха броят компании в индекса да бъде увеличен от 15 на 20, а изискването за брой акционери да се намали до 250 от 750 .

Съобщението на БФБ гласи, че „въз основа на разгледаните становища, получени от различни заинтересовани лица, Съветът на директорите на БФБ решава да не осъществи на този етап предложените кумулативни промени в методологията за изчисляване на индекса SOFIX, предмет на консултацията, проведена от БФБ в периода от 15.04.2021 г. до 15.05.2021 г. Съветът на директорите на БФБ остава в готовност за организиране на бъдещи дискусии и консултации за обсъждане на съществени промени в методологията за изчисляване на индекса SOFIX“.

За радост на широката общественост „Българска фондова борса“ АД е публикувало всички получени становища и можем да си съставим цялостна картина. Пълно одобрение за промените са изразили 3 лица, частично одобрение - 2 лица, има едно пълно неодобрение а без мнение е едно лице, показва изчисление на пазарния оператор.

БФБ е решило лицата с частично одобрение да бъдат причислени към тези с „пълно неодобрение“, защото „в тези становища се одобрява само една от предлаганите промени". Понеже промените са взаимосвързани и могат да бъдат приети само кумулативно, то тези становища следва да се разглеждат като „Пълно неодобрение/възражение“.

От приложените становища само едно е на физическо лице, едно е на инвестиционен посредник, трето е на управляващо дружество, а другите са на асоциации, свързани с капиталовия пазар. Няма нито едно становище от публично дружество или пенсионен фонд.

Така излиза, че стотиците активни инвеститори и десетките активни публични дружества не се интересуват от правилата за SOFIX. Също така прави впечатление, че отделните инвестиционни посредници и управляващи дружества са се ограничили в даването на становища. Пенсионните фондове са основни инвеститори на пазара, но нито някой от тях, нито асоциацията им се е изказала по въпроса. За съжаление.

1. Становище на УД Експат Асет Мениджмънт ЕАД – Пълно одобрение

Започваме с мнението на компанията, която създаде и балансира фондове върху индекса SOFIX - единият дълъг и другият къс. Ако компаниите в индекса станат 20 от текущите 15, това би създало за фондовете известни проблеми, защото ще трябва да купуват от нови 5 компании и да продават частично от другите 15. Въпреки това неудобство от Експат са съгласни да се увеличи броя дружества до 20, защото „така зададената нова  структура ще създаде по-добре диверсифициран индекс с повече и по-добре балансирани тегла на емитенти от различни сектори без концентрация, което ще увеличи допълнително ликвидността на Борсата и дневните обороти“, заявяват мениджърите на индексния фонд. От "Експат" подкрепят и предложението за намаляване на броя акционери до 250.

2. Становище на БАЛИП – Пълно неодобрение

Много важно е и мнението на асоциацията на инвестиционните посредници. Тя е против увеличаването на броя емисии в индекса от 15 на 20 и против намалението в броя акционери до 250, като прекалено нисък праг.

3. Становище на БАУД – Пълно одобрение

Не по-малко важно е и мнението на асоциацията на управляващите дружества у нас. Те подкрепят и двете предложения.

4. Становище на АИКБ – Частично одобрение

Асоциацията на индустриалния капитал в България включва няколко публични дружества, сред които „Стара планина холд“ АД. Тя е против намалението в броя акционери до 250, но одобрява увеличението на компаниите от 15 на 20. От АИКБ имат и допълнително предложение, а именно „периодът, през който се извършва ребалансиране на индекса SOFIX, да бъде увеличен от 6 месеца на 1 година. Предвид факта, че SOFIX е водещият индекс на БФБ, целта е да се създаде относителна стабилност, за каквато честото ребалансиране не допринася“.

5. Становище на ИП АБВ Инвестиции ЕООД – Частично одобрение

Това е единственият инвестиционен посредник, който се е "престрашил" да даде своето мнение.  Той одобрява  увеличаването на емисиите до 20, но не приема намалението в броя акционери до 250.

6. Становище на Мариян Йорданов - Пълно одобрение

Авторът на настоящата статия, без да знае, че мнението му ще бъде едно от едва няколко и най-вече че ще бъде публикувано официално, е изразил съгласие и с двете предложения за промени. Очакванията са му били, че в БФБ ще постъпят десетки и стотици мнения и че няма ограничение за кръга от лица, които да си кажат мнението.

7. Становище на АББ – без мнение

Банките явно не се интересуват много силно от капиталовия пазар (както и пенсионните фондове) и на отправеното запитване от АББ не е постъпило мнение, възражение или предложение от българска банка.

Investor.bg направи своя таблица с мненията, която показа одобрението към двете предложения. Като изключим мнението на автора и на АББ, остават 5 мнения. 4 или 80%, одобряват увеличението на емисиите от 15 на 20. За намалението в броя акционери са съгласни двама или 40%. Средното одобрение е 60%. Не разполагаме с нужните данни, но за съжаление вероятно няма още 5 качествени компании, които да покриват изискването за поне 750 акционера, за да се допълни състава на индекса до 20. Ако има такива, ще са бивши приватизационни фондове, които не са във фокуса на активните инвеститори.

  Становище от Увеличение на емисиите от 15 на 20  Намаление на акционерите до 250 
1 БАЛИП 0 0
2 БАУД 1 1
3 ИП АБВ Инвестиции 1 0
4 АИКБ 1 0
5 УД ЕКспат 1 1
  Сумарно 4 2
* 1 за одобрение и 0 за неодобрение

При всички случаи сме свидетели на интересна дискусия, а вероятно при следващото обсъждане ще се включат и инвеститорите (физически лица, пенсионни фондове) и самите публични дружества.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава по една акция в някои от изброените компании.

Свързани компании:

НДФ Expat Bulgaria Short SOFIX(BGXS)

БТФ Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF(BGX)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
WarrenBuffett
преди 2 години
Ето за това не сте анализатор при мен :-)Но, ако имате желание да се учите как се стига до търсената информация - заповядайте! (Впрочем, проверих лично - има списък на колективни членове, които имат сайтове със списъци на индивидуалните членове. Е не веднага се намират директните индивидуални членове)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
mpy_yordanov
преди 2 години
за съжаление в сайта на АИКБ в кагероя членове е празно и не можах да видя кои са членовете в момента. Вашите анализатори няма откъде да знаят кои са членове на АИКБ, защото не ги пише в сайта. Могат само да гадаят.писах на АИКБ да ги добавят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
WarrenBuffett
преди 2 години
Според моите анализатори, в АИКБ членуват не "няколко", а "повечето" листвани компании. Сиреч, позицията на тази асоциация е представителна за позицията на емитентите. Същото се отнася и до позицията на посредниците (БАЛИП).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още