Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Активността в промишлеността на еврозоната се ускори до 17-годишен връх

PMI индексът в промишлеността се е повишил до 60,1 пункта през ноември

Активността в промишлеността на еврозоната се ускори до 17-годишен връх

Снимка: gettyimages.com

Производството в еврозоната не се е представяло толкова добре от апогея на dot-com бума преди 17 години, съобщава Bloomberg.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в промишлеността се е повишил до 60,1 пункта през ноември спрямо 58,5 пункта предишния месец, съобщи IHS Markit днес. Данните задминават предварителното четене от 60 пункта и това е вторият по сила ръст откакто започва проучването през юни 1997 г.

Най-силното разширяване на еврoзоната от десетилетие сваля безработицата и подкрепя доверието на бизнеса. Възходът се подпомага и от Европейската централна банка, която обеща да продължи програмата за изкупуване на облигации поне до септември следващата година и да запази лихвените проценти ниски за дълго време след това.

Оптимистичните данни за септември вероятно ще засилят световното господство на промишлеността на еврозоната, което виждаме засега тази година“, каза Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в IHS Markit. Производителите в зоната с единна валута печелят „все по-голям дял от глобалната търговия предвид бума в износа“.

Всички проучени страни, включително Гърция, отчитат нарастващо промишлено производство вече половин година, на фона на силните входящи поръчки, които водят до набиране на нови служители и намиране на нови доставчици.

Германските заводи са произвели стоки дори по-бързо от очакваното през ноември, като ръстът там също е вторият по сила от над 2 десетилетия. PMI индексът на промишлеността за страната е скочил до 62,5 пункта от 60,6 пункта през октомври.

Във Франция стойностите са най-високите от седем години, като индексът се е повишил до 57,7 пункта през ноември от 56,1 пункта предишния месец.

Сигнализирайки, че бумът скоро може да се трансформира в инфлация, както прогнозират представителите на ЕЦБ, ценовият натиск се оказва на най-високото си ниво от над 6 години, заяви IHS Markit. Въпреки това официални данни за еврозоната от четвъртък показаха, че инфлацията се е ускорила по-слабo от очакваното през ноември до 1,5%.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Британският дефицит изненадващо се сви през септември