IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дьо Гало: Инфлацията в еврозоната е близо до пика си

Инфлационният натиск ще се забави през тази година, смята гуверньорът на Френската централна банка

14:59 | 05.01.22 г.
<p>
	Според гуверньора на Френската централна банка икономическите ефекти от омикрон щама ще са &bdquo;сравнително ограничени&ldquo;.<em>&nbsp;</em><em>Снимка:&nbsp;</em><em>Nathan Laine/Bloomberg</em></p>

Според гуверньора на Френската централна банка икономическите ефекти от омикрон щама ще са „сравнително ограничени“. Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Ускоряващата се инфлация в еврозоната, която изненада представителите на Европейската централна банка през последните месеци, е близо до достигане на върха си. Такова мнение изрази членът на Управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Франсоа Вилроа дьо Гало, цитиран от Bloomberg.

„Доклад от сряда показа първите признаци на стабилизиране на потребителските цени във Франция през декември и ЕЦБ очаква натискът [върху цените] в посока нагоре да се успокои през 2022 г.“, каза още дьо Гало.

Според отделно проучване за потребителското доверие нарастващ дял от френските домакинства очакват темпът на ускоряване на инфлацията да се забави през настоящата година.

le le

Графика: Bloomberg

„Инфлацията е близо до своя връх във Франция и в еврозоната“, посочи Вилроа. „Ще продължим да бъдем бдителни, вярваме, че проблемите с доставките и енергийният натиск би трябвало постепенно да намалеят през годината“, допълни банкерът.

Ускорилата се инфлация в края на 2021 г. даде възможност на ЕЦБ да планира постепенно прекратяване на паричните стимули. То ще започне с прекратяването на пандемичната програма на ЕЦБ за закупуване на ценни книжа PEPP.

Стабилизирането на ценовото равнище обаче не предполага промяна в политиките. Вилроа повтори своята прогноза за „нов инфлационен режим“, при който ръста в цените ще се доближи до целта на ЕЦБ от 2% повече спрямо предпандемичните години. На база това развитие паричната политика би трябвало „да се нормализира поетапно“, смята Вилроа.

Според гуверньора на Френската централна банка икономическите ефекти от омикрон щама ще са „сравнително ограничени“. Дори при по-песимистичен сценарий от сегашния, Френската централна банка очаква икономиката да се върне на предкризисните си нива на растеж до 2023 г.. „През последните две години се научихме, че всяка вълна на коронавируса, колкото и да е сериозна, има намаляващи икономически ефекти“, допълни Вилроа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:27 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още