IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ дава стипендия на жени, за да стимулира разнообразието на половете

Институцията ще осигури 10 хил. евро годишно за обучение и други разходи за до пет жени с по-ниски доходи

19:55 | 29.05.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската централна банка стартира стипендиантска програма за жени, които искат да получат магистърска степен по икономика в Европа, тъй като институцията се стреми да засили представителството на жените в тази област, съобщава Bloomberg.

Базираната във Франкфурт институция ще осигури 10 хил. евро годишно за обучение и други разходи за до пет жени с по-ниски доходи, обявиха от ЕЦБ. Крайният срок за кандидатстване е 19 юни.

След като се дипломират, жените, получили стипендия, ще бъдат поканени да кандидатстват за стаж или за докторската програма на централната банка. Програмата е с продължителност две години, като целта й е да даде възможност за започване на кариера в ЕЦБ.

„Ние се стремим да бъдем организация, в която разнообразието се приветства и оценява като богатство“, заяви управителят на ЕЦБ Марио Драги. Той добави, че равенството между половете е жизненоважно за институция като Европейската централна банка.

През последните години ЕЦБ предприе редица стъпки за преодоляване на дисбаланса между половете сред своите служители, включително чрез поставяне на цели за увеличаване на броя на цените на ръководни длъжности.

Въпреки това централната банка все още не може да се отърси от имиджа си на институция, управлявана най-вече от мъже – в момента има само една жена сред 25-те членове на Управителния съвет (които се избират от правителствата на държавите от еврозоната). 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още