Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

ЕК потвърди най-слабия растеж на икономиката на еврозоната от 4 години

Германската икономика, която е и най-голямата в Европа, се е свила с 0,2% през третото тримесечие

ЕК потвърди най-слабия растеж на икономиката на еврозоната от 4 години

Снимка: Архив Ройтерс

Икономиката на еврозоната се е разраснала с най-бавния си темп за последните четири години през третото тримесечие на 2018 г., а ръстът на заетостта също се е забавил през този период, показват данните на Евростат, потвърждавайки първоначалните оценки, съобщава Ройтерс.

Още по темата
БВП на еврозоната е нараснал с 0,2% през периода юли-септември. На годишна база пък икономиката на региона се разширила с 1,6% според финалното четене при 1,7% в по-ранните оценки.

Германската икономика, която е и най-голямата в Европа, се е свила с 0,2% през третото тримесечие. Брутният вътрешен продукт (БВП) на Франция е нараснал с 0,4%, докато в Италия е отчетен спад от 0,1%.

Що се отнася до България, данните бяха леко възходящо коригирани спрямо предишното четене. Икономиката на страната се е разраснала с 0,7% на тримесечна база (при 0,5% в предишната оценка) и с 3,1% на годишна база (при 3,0% по-рано).

Междувременно други данни на Евростат потвърдиха предишните оценки за ръста на заетостта в еврозоната. Броят на заетите в региона се е увеличил с 0,2% през третото спрямо второто тримесечие и с 1,3% на годишна база.

По-рано през седмицата стана ясно и, че растежът на бизнеса в еврозоната е достигнал най-слабия си темп от близо две години насам през изминалия месец, след като забавянето – първо при промишлеността, се разпространи и в сектора на услугите.

Резултатите по всяка вероятност ще се окажат разочароващи за ръководството на Европейската централна банка, което ще сложи край на политиката си за изкупуване на облигации след по-малко от месец.

През ноември и икономическото доверие в еврозоната се влоши за 11-и пореден месец, макар и по-слабо от очакваното. Показателят на Европейската комисия за икономическото доверие е на ниво от 109,5 пункта през ноември спрямо 109,8 пункта месец по-рано. Резултатът все пак е по-добър от очакванията на анализаторите за 109 пункта.

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Заводите във Великобритания задържат продукцията около сегашните нива