IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската инфлация достига 11-месечно дъно през януари

Инфлацията продължава негативния си тренд от края на миналата година

16:54 | 30.01.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германската годишна инфлация продължава да се забавя и през януари, достигайки ниво от 1,4% спрямо същия месец на миналата година при резултат от 1,7% през декември. Това показват предварителните данни на германската статистическа служба Derstatis.

Ако четеното бъде потвърдено, това ще е най-ниският темп на ускорение от единадесет месеца насам, като е и под очакванията на пазара за 1,6%, съобщава tradingeconomics.com.

Хармонизираната инфлация пък се ускорява с 1,7% на годишна основа. И тук данните са под прогнозите на Bloomberg за предварително четене от 1,8%.

Данните бяха представени, след като по-рано днес германското правителство публикува намалените си прогнози за икономически растеж през 2019 г. Според очакванията ръстът ще е от 1%, значително по-малко от предвижданите 1,8% през октомври. Като основна причина за това се посочва влошената глобална търговска среда, като тези стойности ще са и най-ниските за последните шест години.

Германската икономика едва избегна рецесията в края на 2018 г., а доверието на бизнеса отбеляза най-ниското си ниво от близо три години насам през януари.

Миналата седмица председателят на Европейската централна банка Марио Драги заяви, че рисковете за растежа на 19-членната еврозона се влошават. Въпреки това той посочи, че стабилният пазар на труда ще окаже нужната подкрепа на местното търсене.

Очаква се германската Федерална агенция по труда да публикува доклада си за януари в четвъртък. Прогнозите са за спад на броя безработни с 10 000 души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:34 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още