IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката и на ЕС, и на еврозоната се забавя през третото тримесечие

Ръстът на БВП за двата региона бележи спад както на тримесечна, така и на годишна база

12:36 | 14.11.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Икономиката на Европейския съюз се е разширила с 0,3% през третото тримесечие на 2018 г. спрямо предишните три месеца на годината, сочат експресните оценки на Евростат, публикувани днес.

Това показва известно забавяне в растежа, тъй като през второто тримесечие на годината икономиката се разрасна с 0,5%.

Що се отнася до еврозоната, ръстът там също е малко по-бавен – брутният вътрешен продукт се е увеличил с 0,2% на тримесечна база през периода юли-септември. И тук се вижда забавяне в темпа след 0,4% през вторите три месеца на годината.

Тенденцията се запазва и в данните на годишна база. Икономиката на ЕС се е разширила с 1,9%, а на еврозоната – с 1,7% през третото тримесечие. За сравнение, ръстът на БВП в двата региона през периода април-юни бе съответно 2,1% и 2,2%.

Сред страните членки на ЕС най-голям ръст на БВП на тримесечна база отчита Румъния – от 1,9%, следвана от Латвия с 1,8% и Полша с 1,7%. Най-слаб положителен растеж бележат Холандия с 0,2% и Португалия и Финландия с по 0,3%.

Ръстът на икономиката на Италия остава без промяна, а две страни отчитат спад на БВП – Германия с 0,2% и Литва с 0,4%.

На годишна база на първо място по икономически растеж се наблюдава леко разместване в позициите. Лидер е Полша с растеж от 5,7%, а след нея са Латвия с 5,5% и Унгария с 5,0%. Най-слабо пък се представя Италия с ръст на икономиката от 0,8%.

Информация за редица страни обаче, включително Гърция, липсва.

За България данните показват растеж от 0,5% на тримесечна база и 3,0% на годишна база, като в сравнение с предишното тримесечие темпът се забавя от съответно 0,8% и 3,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още