Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Икономиката на Русия се е свила с една четвърт през април

Очаква се тя са отбележи спад от 16% през второто тримесечие, показват прогнози на Bloomberg Economics

Икономиката на Русия се е свила с една четвърт през април

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Икономиката на Русия се е свила с една четвърт миналия месец, тъй като породената от пандемията блокада е ограничила икономическата дейност и е намалила приходите, сочат изчисления на Bloomberg Economics на база данните на министерството на финансите.

„Тъй като последиците от блокадата продължават и през май, спадът на брутния вътрешен продукт през второто тримесечие вероятно ще е по-голям, отколкото по време на световната финансова криза“, казва Скот Джонсън, анализатор в Bloomberg Economics.

Данните на правителството за приходите и разходите през април първи разкриха мащаба на щетите за икономиката. Министерството не публикува месечни данни за БВП, но те могат да бъдат изчислени от бюджетните приходи, които то оповестява като процент от икономическата дейност.

Президентът Владимир Путин сложи край на режима на стоене у дома миналата седмица в опит да ограничи последиците за икономиката. Но Москва и някои други големи градове планират да запазят блокадата поне още няколко седмици.

Още по темата
Икономиката ще се свие с 16% през второто тримесечие, сочат прогнози на Bloomberg Economics. Това ще бъде най-лошото тримесечно представяне поне от началото на 90-те години на миналия век.

Продажбите на автомобили са се свили със 72%, превръщайки миналия месец в „черен април“, сочат данни на Асоциацията на европейските бизнеси. Показателят за промишлеността се е понижил до най-ниското си ниво от началото на воденето на статистика през 1997 г., съобщи IHS Markit в края на миналия месец.

Спадът попари по-ранните надежди на правителството за съживяване на икономиката тази година. БВП през първото тримесечие е нараснал с 1,8% на годишна основа, сочи средната прогноза на 15 икономисти, участвали в допитване на Bloomberg. Федералната статистическа служба трябва да оповести данните си по-късно във вторник. Тя не дава месечни данни.


 

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

2
 
1
 
1
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
дали е лошо или добро, русначетата си знаят. имат си дълбок и богат Сибир, ако закъсат, земя бол там. гонят китайците и почват да работят.
кажете за България, накъде ще я караме. Брюксел помага често, но няма да ни свърши нашата работа.

Още от Новини
Продажбите на дребно в САЩ останаха без промяна през април