IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в еврозоната достигна 3-месечно дъно през февруари

Данните може да подтикнат ЕЦБ да предприеме нови стимули, за да подкрепи икономиката

13:15 | 03.03.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Инфлацията в еврозоната се е забавила до тримесечно дъно през февруари, което е признак, че сътресението, предизвикано от разпространението на коронавируса, се отразява на икономиката на блока.

Спадът на цената на петрола и на други стоки, предизвикан от затварянето на заводи в цял свят, е тласнал инфлацията в еврозоната до равнище от 1,2%. Данните може да подкрепят очакванията на инвеститорите, че Европейската централна банка (ЕЦБ) ще предприеме нови стимули, за да подкрепи икономиката, след като гуверньорът Кристин Лагард обеща „уместен и целенасочен“ отговор в комюнике, публикувано късно снощи. Инфлация Инфлация

Ръководителите на ЕЦБ трябва да проведат следващото си заседание след малко повече от седмица. Но действията може да бъдат предприети по-рано, тъй като днес следобед във Франкфурт трябва да се състои извънредна среща на финансовите министри и централните банкери от Г-7. По-късно днес ще бъде публикувано съвместно комюнике.

Основното затруднение пред ЕЦБ е, че за разлика от Федералния резерв тя има ограничено пространство за действие. Ръководителите на банката не са особено склонни да понижат лихвата по депозитите още под 0%, въпреки че финансовите пазари очакват свиване.

Търсенето на най-добрия отговор е усложнено от несигурността за това дали кризата се дължи предимно на удара върху доставките или върху търсенето.

Много компании временно спряха производството си, след като вирусът се появи в Китай в края на миналата година и впоследствие наруши глобалните снабдителни вериги. Възникналият в резултат на това недостиг на някои продукти може да тласне цените нагоре.

Спад на търсенето, при което хората остават у дома и отлагат големи покупки, може да има обратния ефект. Но дори в подобна ситуация ръководителите се питат дали още стимули от централните банки ще окажат въздействие и предупредиха да не се предприемат прибързани действия.

Основната инфлация, която е предпочитано от ЕЦБ мерило за скрития натиск върху цените, се е ускорила до 1,2% през февруари. Цените на енергията са намалели с 1,6% през миналия месец на фона на спада на цената на суровия петрол.

Политически отговор от ЕЦБ ще зависи от това как епидемията от коронавируса ще засегне инфлацията в еврозоната. Нови икономически прогнози ще бъдат обявени идната седмица, въпреки че в бързо променяща се ситуация като настоящата те може вече да са остарели при публикуването им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:34 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още