IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юанът - големият победител от президентските избори в САЩ

Goldman прогнозира стойността на валутата да достигне ниво от 6,30 юана за долар през следващите 12 месеца

22:46 | 09.11.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Paul Yeung/Bloomberg</em></p>

Снимка: Paul Yeung/Bloomberg

Джо Байдън ще бъде следващият президент на САЩ, но за валутния пазар, чиято търговия достига 6,6 трилиона долара на ден, безспорният победител е китайският юан, тъй като инвеститорите залагат, че напрежението в търговията с Вашингтон ще намалее, а Пекин ще остави обменния курс да се повиши, пише Ройтерс. 

Редица големи инвестиционни банки се втурнаха да подобряват прогнозите си, очаквайки, че юанът може да доближи рекордно високите стойности от началото на 2018 г., още преди настоящият президент на САЩ Доналд Тръмп да ескалира търговската си война. 

Стойността на офшорния юан се повиши с 0,6 на сто в понеделник до нов над 2-годишен връх от 6,54 юана за долар, отчасти заради по-слабото позициониране на долара, но и поради ограничаването на коронавируса в Китай и икономическото възстановяване на азиатската страна.

Опасенията относно най-голямата машина за износ в света бяха до голяма степен премахнати от данните, показващи, че китайският износ нараства през октомври с най-бързия си темп от 19 месеца, дори когато стойността на офшорният юан нараства за пети пореден месец.

китай китай

Goldman Sachs, Morgan Stanley и Citi са сред онези банки, които съветват да се увеличат покупките на юана на фона на бързо падащия долар. Goldman прогнозира стойността на юана да достигне ниво от 6,30 юана за долар през следващите 12 месеца, което е с 4% над сегашните нива.

Централната банка на Китай е спокойна относно скорошното засилване на юана, въпреки че изглежда се опитва да забави поскъпването чрез покупки на долари.

Икономистите отбелязват, че силата на юана, освен увеличаването на покупателната способност на китайските потребители, ще помогне да привлече повече капитал на своите финансови пазари, подкрепяйки желанието на Пекин да засили глобалната роля на юана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Геп от тук, геп оттам и готово - нов влак. Да, Маглева е точно една бройка купен, защо ли само един...?!:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
julian12
преди 3 години
https://***.aljazeera.com/amp/news/2020/11/9/china-declines-to-formally-recognise-biden-win-in-us-elections
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 3 години
последно? оня ден големия победител беше марихуаната, днес юана ...колко големи победители има дагоева?!?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Ха, всеки, който си мисли, че китайчока ще изпусне юана да стане скъп, е луд...меко казано.В ситуация на криза подчертано експортна икономика да си направи производството и продуктите скъпи, е смешно.А Китай ако си мисли, че изведнъж пак всички ще се усмихнат, па ще се прегърнат и ще ги оставят отново да си крадат технилогии на воля, които копия после с държавна субсидия ще правят ценови дъмпинг, както досега - объркали са се.Германчетата да помнят примера с Маглев - жълтура купи една бройка, разглоби я, изкопира я и сега германчетата гледат жално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още