IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската народна банка ще прехвърли над 1 трлн. юана към правителството

Трансакцията цели да финансира нарасналите правителствени разходи

14:01 | 09.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Китайската народна банка смята да увеличи финансовата подкрепа за икономиката. В сряда финансовата институция заяви, че ще прехвърли над 1 трилион китайски юана (158 млрд. долара) под формата на печалби към правителството, за да се подпомогнат фискалните разходи, пише Bloomberg.

Трансферът, за който централната банка за пръв път разкрива, се изисква по закон, според чиито текстове той трябва да се прави всяка година.

В свое изявление от финансовата институция обясняват, че средствата ще са от приходи, натрупани през последните няколко години в резервите на чуждестранна валута на банката. Сумата ще се използва основно за данъчни отстъпки за компаниите и за подпомагане на финансите на местното управление в провинциите.

"Прехвърлянето на печалбата може да е само началото на координацията между паричната политика и тази на властта и ще има още мерки“, каза ръководителят в базираната в Шанхай Financial Regulation & Law Сун Хайбо.

Сумата е част от печалбата на стойност 1,65 трилиона юана, която китайското финансово министерство заяви, че правителството ще получи от държавни финансови институции и компании, за да се финансират по-високите разходи.

Пекин си постави амбизиозната цел да постигне икономически ръст от 5,5% през 2022 г., като пое ангажимент да увеличи разходите с 8,4%, за да подпомогне икономиката, ударена от продължаващите спадове в имотния пазар и нарастващото геополитическо напрежение. За да не излиза бюджетният дефицит извън контрол, правителството планира да взима средства от спестяванията от минали години и да прави трансфери от държавни институции.

Според някои икономисти този ход ще доведе до ръст в парите в обращение в китайската икономика, ако средствата бъдат превърнати във фискални депозити и бъдат използвани.

Други обаче, като анализаторите в Guosheng Securities Co. смятат, че този процес не включва задължително печатането на повече пари, ако печалбата вече е депозирана в търговските банки.

Освен това Китайската народна банка посочи, че ежемесечно ще прехвърля част от сумата. „Очакваме сумата от 1 трилион юана да бъде теглена от финансовото министерство постепенно и централната банка може да приспособи темпа си на печатане на пари чрез други канали, затова може цялостният ефект  върху междубанковия пазар да е малък“, написа в свой доклад главният икономист за Китай в Nomura Holdings Inc. Лу Тин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още