IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронавирусът удря глобалната търговия с 26 млрд. долара загуби седмично

Заради епидемията Euler Hermes ревизира леко прогнозите си, като очаква ръстът на глобалната икономика и търговия да се забави съответно до 2,3% и 1,3%

12:50 | 10.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<span font-size:="" pt="" style="font-family: ">Коронавирусът продължава да сковава обществения живот в Китай.&nbsp;</span><em><em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Qilai Shen/Bloomberg</em></em></p>

Коронавирусът продължава да сковава обществения живот в Китай. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Доставчиците на стоки и услуги към Китай ще понесат загуби в размер на 26 млрд. долара седмично заради коронавируса, изчисляват от финансовата компания Euler Hermеs.

Най-сериозно ще пострадат Хонконг, САЩ, Япония, Южна Корея и Германия. Щетите заради замразения внос на стоки се оценяват на 18 млрд. долара седмично, а към тях се добавят още 6 млрд. долара пропуски при услугите. Загубите от транспортни услуги добавят още 2 млрд. долара. към негативната калкулация. 

Заради епидемията Euler Hermes ревизира леко прогнозите си за развитието на световната икономика и търговия за 2020 г., като очакваният ръст е намален съответно на 2,3% и 1,3%.

Очаквано китайската икономика ще забави ръста си с около 1% през тази година. Най-съществено ще се усетят последствията в първото тримесечие, когато би трябвало да приключи мини рецесията в производството. Дори след това обаче забавянето няма да бъде напълно наваксано нито в Китай, нито на глобално ниво, прогнозират експертите.

Анализът показва, че заради епидемията и затварянето на редица производствени центрове съществуват рискове от прекъсване на веригите на доставка в сектори електроника, автомобилостроене, химическа индустрия, машиностроене, текстил. От това потенциални загуби могат да претърпят свързани икономики като Тайван, Южна Корея, Индонезия, Холандия и Унгария. Заради свито потребление ще пострадат и някои други сектори, сред които авиотранспорта, производството на текстил, луксозните стоки, развлекателният бизнес, хотелите и ресторантите. 

“Не се очаква епидемията да има осезаем отпечатък върху бизнеса в България или да създаде съществен риск за някой сектор. В същото време, разбира се, компаниите, които имат търговски отношения с партньори в Китай или Хонконг със сигурност е разумно да са с повишено внимание, да направят проверка и да се възползват от възможностите за застраховка на кредитния риск”, обяснява Камелия Попова, управител на Euler Hermes за България.

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още