Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Мюлер от ЕЦБ: Банката може да представи очакванията си за лихвите през юни

Забавянето на промените по паричната политика би било рискова стратегия, смята управителят на Германската централна банка Йоахим Нагел

Мюлер от ЕЦБ: Банката може да представи очакванията си за лихвите през юни

Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да повиши лихвите от рекордните им ниски равнища през юли, но може да очертае очакванията си за лихвите за следващите месеци на заседанието си на 9 юни. Такова мнение изрази представителят на банката Мадис Мюлер, цитиран от Ройтерс.

На фона на инфлацията в еврозоната, която достигна рекордните 7,5% през април - близо четири пъти над целевото равнище на ЕЦБ - натискът върху банката да прекрати стимулите се увеличава, а няколко централни банкери вече апелират за по-бързо "нормализиране" на паричната политика, включително за края на покупките на нетни активи.

Още по темата

Покупките на облигации трябва да приключат в началото на юли, както бе загатнато от насоките на банката, но е възможно този ход да стане и по-рано, смята Мюлер, който е и управител на централната банка на Естония.

"Може да обсъдим дали не трябва да прекратим покупките няколко седмици по-рано. Истинският проблем са лихвените повишения, които също не трябва да отлагаме много", смята банкерът.

По думите му скорошните данни потвърждават, че сегашната парична политика не е подходяща, като се имат предвид инфлацията и инфлационните очаквания.

Въпреки че лихвено повишение през юни би се равнявало на неспазен ангажимент от ЕЦБ относно прекратяването на стимулите, на заседанието си следващия месец финансовата институция може да изпрати силен сигнал за неизбежността на увеличението на лихвите, което ще е първото от над десетилетие.

"Не съм сигурен, че ще вземем решение за лихвите през юни. Но може би може да дадем сигнал относно очакванията ни за лихвените равнища, а според мен може на по-следващото заседание на 21 юли да се фокусираме върху тях", допълни Мюлер.

Още по темата

Според него ако лихвата на кредитите бъде увеличена с 25 базисни пункта, то може до края на годината показателят да достигне нулево равнище. "25 базисни пункта би било подходящо увеличение", смята гуверньорът на централната банка на Естония.

Ден по-рано управителят на Германската централна банка (Бундесбанк) Йоахим Нагел заяви, че би подкрепил покачване на основната лихва през юли, ако новите прогнози през следващия месец покажат поредните перспективи за висока инфлация.

"Трябва да действаме на фона на инфлацията в еврозоната, която продължава да се ускорява", категоричен бе Нагел по време на реч в Елтвил, Германия.

Според него промените по паричната политика трябва да са "постепенни и на база постъпващите данни", но всяко забавяне "би било рискова стратегия". "Колкото повече се разширява инфлационният натиск, толкова по-голяма е необходимостта от много силно и рязко лихвено повишение", допълни Нагел.

По статията работиха: Симона Гоцова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
2
 
4
преди 2 седмици
Послание за родните купувачи на жилища ,най вече тия с ипотеките Колкото повече се разширява инфлационният натиск, толкова по-голяма е необходимостта от много силно и РЯЗКО лихвено повишение", допълни Нагел.
0
 
1
 
3
Yanis83 до: Shadow1
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
Такова мащабно нахлуване и такъв отпор не се подготвят за 3-4 месеца. Съвсем естествено е всичко да се прави на изненадано.Те,от централната банка винаги знаят какво да правят,друг въпрос е в на кой интереса да го правят.
0
 
1
 
2
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
Нека да не даваме много акъл на централната банка тук от коментарите, те знаят по-добре ситуацията от нас, щом не са ги вдигнали лихвите през януари значи не е трябвало. Никой не очакваше че ще стане война в Украйна.
0
 
1
 
1
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
Още преди година трябваше да започне постепенното повишаване на лихвите и прекратяване на покупките на облигации, и вече да сме на поне 2% лихва и в процес на намаляване на баланса на ЕЦБ с по 50-60 милиарда месечно. Изтървахте както се казва "коня у ряката", но за всички е ясно, че това е умишлена и целенасочена политика за висока инфлация евтино евро и монетаризация на дълга на европейските държави.

Още от Новини
Кредитирането в еврозоната се ускори през април