IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарите тази седмица – JAPLAN, среща гореща за Фед и...

Погледите тази седмица са насочени към срещите на Федералния резерв, Английската централна банка и Японската централна банка

09:48 | 30.07.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Макар в Северното полукълбо лятото да е в разгара си седмицата се очертава изключително натоварена откъм новини, свързани с паричната политика и актуални макроданни. Следват три големи теми, които вероятно ще доминират в мисленето на инвеститорите и трейдърите през тази седмица.

1. Какъв е т. Нар. JAPLAN?

Японската централна банка се среща във вторник и може да направи някои "jinarashi", т.е. да подготви пазарите за някои промени в уникалната си, изключително разхлабена парична политика.

Източници на Ройтерс твърдят, че след като не успя да повиши инфлацията в Япония до нивото от 2% въпреки всички усилия, сега банката възнамерява да промени целите си или програмата си за купуване на облигации.

Пет години след началото си, политиката за качествено и количествено облекчаване, която бе последно променена през 2016 г., за да запази отрицателните лихви и да ограничи възвръщаемостта на десетгодишните облигации до нула, в най-добрия случай има смесени резултати. Безработицата спадна и икономиката вече не е затънала в дълбока дефлация, но йената не достатъчно слаба, за да създаде забележима инфлация или да увеличи икономическия растеж.

И на фона на надвисналата глобална търговска война, която сега заплашва да причини още неприятности за големите износители, и на фона на нулевите лихвени проценти, които вредят на банките, изглежда че ЯЦБ е готова да признае, че нещо трябва да се промени.

2. Среща гореща за Фед

Може и да сме в празничен сезон, но пазарите в САЩ няма да имат почивка през тази седмица.

Строго следените данни за неселскостопанските работни места се очакват в петък, два дни по-рано Федералният резерв вероятно ще постави основата за третото повишение на лихвите за годината през септември.

Целта на Фед е да насърчава максималната заетост, заедно със стабилността на цените. Безработицата се повиши до 4,0% през юни от от 3,8% през май, когато тя бе най-ниската от 2000 г. насам. Анализаторите очакват в петък да бъде изчислена безработица от 3,9% и властите да отчетат нови 190 000 работни места, създадени през юли.

USA USA  Предвид сериозния недостиг на работна ръка, изправя ли се икономиката пред максималната заетост? И какво мисли Фед за всичко това? Изявлението в сряда ще бъде анализирано, както винаги, за притеснения относно прегряване на икономиката или за инфлацията. Дори и малките промени на езика могат да повишат температурата на пазарите.

3. Мистър Благонадежност

Марк Карни, гувенрьорът на Английската централна банка, се опитва да отхвърли имиджа си на "ненадежден приятел" в четвъртък и да направи това, което той и колегите му заплашват да направят от известно време - да повишат лихвените проценти в Обединеното кралство с една четвърт процентни пункта до 0,75%.

Bank Bank

Това би било символичен акт, тъй като за пръв път ще да се стигне до лихвени проценти на АЦБ, надвишаващи критичните ниски нива от финансовата криза през 2007-2008 г. Но на фона на заплашващия твърд или поне неясен Brexit банката може да прозвучи предпазливо за по-нататъшните си ходове.

Пазарите не предвиждат друго увеличение поне за година. 

А ето и останалото по-важно за седмицата в телеграфен стил: 

В понеделник, 30 юли, в Япония ще излязат данни за продажбите на дребно през юни. Консенсусната прогноза на пазара е за ускорение на темпа на растежа до 1,6% спрямо 0,6%, отчетени през предходния месец.

По-късно се чакат данни за бизнес климата и потребителското доверие в еврозоната.

Федералното статистическо бюро на Германия ще обяви предварителни данни за индекса на потребителските цени през юли. Очакванията са за ръст от 0,4% спрямо месец по-рано при отчетен 0,1% през юни.

В САЩ ще бъде публикувана актуална информация за продажбите на нови жилища в страната.

Във вторник, 31 юли, ще излязат редица данни в Япония – потребление на домакинствата, ниво на безработица през юни, индустриално производство през юни и др.

В рамките на деня се очаква и решението на Японската централна банка по отношение на паричната политика на страната.

В Китай предварителните прогнози сочат, че индексът на мениджърите по поръчките в сектора на промишлеността (PMI) ще се понижи леко през юли от 51,5 пункта до 51,3 пункта.

В Австралия на фокус ще са продажбите на нови жилища, бизнес климатът през юли, разрешителните за строеж през юни и др.

На територията на Европа в Германия се чакат най-новите данни за продажбите на дребно през юни и за безработицата в страната през юли.

За еврозоната ще бъдат обявени предварителни данни за БВП през второто тримесечие и индекс на потребителските цени през юли.

По-късно в САЩ ще излязат редица данни за пазара на труда в страната.

Канада ще обяви данните на БВП през юни.

В сряда, 1 август, денят ще започне с данни за пазара на труда в Нова Зеландия.

Китай ще публикува индекса Caixin на мениджърите по поръчките в сектора на промишлеността (PMI) през юли. Консенсусната прогноза на пазара е за леко забавяне на бизнес активността от 51 пункта през юни до 50,8 пункта през юли.

Данни за индекса на мениджърите по поръчките в сектора на промишлеността  за юли ще излязат още за Русия, Италия, Испания, Франция, Германия, Великобритания, еврозоната, САЩ и други.

Централната банка на Индия ще излезе с решение за лихвите в страната.

В края на деня новини за паричната политика се очакват и от страна на Федералния резерв. Прогнозите са за запазване на основната лихва на ниво от 2%.

В четвъртък, 2 август, ще бъде публикуван търговският баланс на Австралия.

Ще излезе актуална информация за продажбите на дребно в Швейцария за юни.

Английската централна банка по всяка вероятност ще повиши основната лихва от 0,50% до 0,75%.

САЩ ще публикуват последни данни за броя на първоначалните заявления при безработица.

В петък, 3 август, Японската централна банка ще публикува доклада от последната си среща.

В Австралия ще излязат продажбите на дребно през юни. Прогнозата е за забавяне на темпа на растеж на месечна база от 0,4% до 0,3%.

Ще бъде публикуван индекса на мениджърите по поръчките в сектора на услугите в Китай, Индия, Русия, Испания, Италия, Франция, Германия, еврозоната, Великобритания.

За еврозоната ще излязат и продажби на дребно през юни, като прогнозите са за ръст от 0,3% на месечна база.

По-късно ще излязат данни за търговския баланс на САЩ и Канада, като за щатската икономика се очаква и актуална информация за пазара на труда.

Сезонът на отчетите в САЩ все още не е приключил, като през тази седмица сред по-интересните компании, които ще обявят резултатите си за второто тримесечие на годината, са Caterpillar, Apple, Pfizer, T Mobile USA и Tesla. 

bad bad

Сред банките, които ще представят данни, са BNP Paribas, Intesa Sanpaolo, Lloyds, ING, Barclays, SocGen, RBS, Credit Agricole и Unicredit. 

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:53 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още