IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишлеността в еврозоната продължава да се свива

Търсенето се влияе негативно от търговските войни на САЩ и несигурността около Brexit

13:35 | 04.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Фабричната активност в еврозоната се е свила рязко през миналия месец. Анализаторите смятат, че търсенето отново е претърпяло негативно влияние от търговската война, която Съединените щати водят на няколко фронта и от продължаващата липса на яснота относно излизането на Великобритания от Европейския съюз, предава Ройтерс.

Индексът на мениджърите по доставките PMI за промишлеността на IHS Markit достига ниво от 45,9 пункта. Така индексът се изкачва съвсем леко над 7-годишното дъно, от 45,7 пункта, което отчете през септември. Измерителят на IHS Markit обаче остава под 50 пункта - граница, която разделя свиването от експанзията. eu eu

„Промишлеността на еврозоната продължи най-стръмния си спад за седем години през октомври, което означава, че секторът на производството на стоки е на път отново да действа като ограничител за ръста на БВП през четвъртото тримесечие“, казва Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в IHS Markit, като добави, че „геополитическите опасения, вариращи от Brexit до търговската политика на САЩ, продължават да създават несигурност, като допълнително намаляват търсенето както у дома, така и на експортните пазари.“

Индексът, измерващ новите поръчки, се е повишил до 45,3 пункта от 43,4 пункта през септември, но остава под линията на разширението за 13-и пореден месец.

Лошото начало на последното тримесечие на 2019 г. за промишлеността на еврозоната създава натиск върху правителствата в региона да увеличат съществуващите или да предоставят нови фискални стимули.

Германия продължава да бъде основният източник на производствена нестабилност. PMI на IHS Markit за германската промишленост се изкачва до 42,1 пункта през октомври 2019 г. в сравнение с отчетените 41,7 пункта от предходния месец. Германската икономика обаче бележи десети пореден месец на свиване във фабричния си сектор. Производството отново е намаляло, а новите поръчки са спаднали за тринадесети пореден месец, макар и с по-бавни темпове. Междувременно ръстът в процента на съкратените работните места се е ускорил до най-бързите си темпове от януари 2010 г.

От IHS Markit нарекоха тенденцията на намаляване на работните места „особено тревожна“, тъй като увеличава риска за сектора на домакинствата.

Заетостта намалява най-много отново в Германия. Правителството там е подложено на все по-голям международен натиск от институции като Европейската централна банка и Международния валутен фонд за увеличаване на разходите с пакет от фискални стимули.

От друга страна, PMI на IHS Markit за строителството във Великобритания е нараснал до 44,2 пункта през октомври 2019 г. от 43,3 пункта през предходния месец. Все пак последното отчитане на показателя остава близо до десетгодишния минимум през юни, тъй като вътрешната политическа несигурност и икономическото забавяне продължават да тежат върху търсенето. Общият брой на новите поръчки е спаднал за седми пореден месец, което на свой ред е довело до поредния спад в заетостта. Доверието на бизнеса отбелязва един от най-слабите си резултати от 2012 г. насам.

Икономиките на Италия, Испания и Австрия също отбелязват забавяне.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:14 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още