IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът в германския сектор на услугите достигна 8-месечен връх

В същото време заетостта достига до най-високите си стойности от близо 11 години насам

13:11 | 03.10.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ръстът при германския сектор на услугите достигна до осеммесечен връх през септември, сигнализирайки, че силното местно търсене успява да омекоти ефекта от забавянето в промишлеността.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) на IHS Markit за миналия месец е в размер на 55,9 пункта – по-малко от прогнозираните 56,5 пункта. За сравнение през август стойността му бе 55,0 пункта, съобщава tradingeconomics.com.

Последното четене на данните показва най-силен темп на растеж в сектора на услугите от януари насам. Всички стойности над 50 пункта сигнализират за растеж. От данните за миналия месец също така става ясно, че заетостта е достигнала до близо 11-годишен връх.

На този фон бизнесът в сектора остават оптимистично настроени за периода до края на годината.

Графика: tradingeconomics.com

В същото време композитният PMI, който проследява промишлеността и услугите, които съставляват над две трети от икономиката на страната, спада до 55,0 пункта от 55,6 през август.

„За първи път от почти две години секторът на услугите нараства с по-бързо темпо от промишлеността, потвърждавайки фундаменталната промяна и двигателя на растежа на най-голямата икономика в еврозоната“, посочва икономистът на IHS Markit Фил Смит, цитиран от Ройтерс.

Германският сектор на услугите се радва на силно вътрешно търсене благодарение на рекордно високата заетост, нарастването на заплатите, по-голямата сигурност на работните места и ниските разходи по кредити.

Според Смит данните говорят за темп на растеж от около 0,5% през третото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още