IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгарската централна банка остави основната си лихва без промяна

Регулаторът си поема въздух след последното лихвено увеличение от 200 базисни пункта

11:45 | 14.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Централната банка на Унгария реши да отхлаби хватката на ястребовите* си нокти около инфлацията, като остави основната си лихва без промяна в четвъртък, пише Ройтерс.

В средата на юни
регулаторът изненадващо увеличи цената на заемите с 50 базисни пункта (б.п.) до ниво от 7,25 на сто. Преди седмица финансовата институция изпълни ангажимента си за подкрепа на местните финансови пазари и за отговор срещу инфлационите рискове, като одобри лихвено повишение в размер на 200 б.п., с което лихвата достигна сегашното си ниво от 9,75%.

Тогава регулаторът пое ангажимент да продължи със затягането на фона на поевтиняването на унгарския форинт, докато инвеститорите избягват по-рисковите активи насред нарастващите опасения, че затегнатата парична политика в различни точки на света може да доведе до рецесия.

Последните данни показаха, че общият индекс на потребителските цени в Унгария, включващ инфлацията при храните и енергията, е записал годишен ръст от 11,7% през юни, надминавайки прогнозите на икономистите за резултат от 11,5 на сто. Причина за движенията е било поскъпването на храните и на дългострайните потребителски стоки, с което инфлацията е вече над три пъти над целевото равнище на централната банка от 3 на сто.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още