IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Везните в ЕЦБ винаги може да се наклонят в полза на ястребите

До момента плановете на банката за лихвените повишения наподобяват крехък компромис между исканията на гълъбите и на ястребите

11:05 | 11.06.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Представителите на Европейската централна банка (ЕЦБ) все още са подложени на съпротивлението на ястребите* сред редиците си, които продължават да настояват за по-голямо лихвено повишение тази година.

В петък гуверньорът на Австрийската централна банка Роберт Холцман посочи, че би желал регулаторът да одобри по-голямо лихвено увеличение през септември от договореното за юли в размер на 25 базисни пункта (б.п.), пише Ройтерс.

Реално този ход бе загатнат и от гуверньора на ЕЦБ Кристин Лагард по-рано тази седмица, когато приключи заседанието на регулатора.

По време на пресконференция Лагард посочи, че ЕЦБ може да увеличи лихвите с повече от 25 б.п., ако до септември прогнозата за инфлацията не се върне към целевото равнище от 2%.

До момента плановете на банката наподобяват крехък компромис между исканията на гълъбите и на ястребите. Това, което не трябва да се пренебрегва е, че везната винаги може да се наклони в полза на едната група, и може би тя ще е тази на ястребите.

Причина за това е закъснялата реакция на ЕЦБ към инфлацията спрямо другите големи централни банки, някои от които - като например Федералният резерв на САЩ и Австралийската централна банка - вече предприеха по-големи ходове от 50 базисни пункта и загатнаха за последващи такива ръстове на цената на кредитите.

Към момента инфлацията в еврозоната е на равнище от 8,1%. Това е значително ускоряване спрямо нивото, отчетено през април, в размер на 7,4%, и много над целевото равнище на банката от 2%, което остана някъде назад в историята.

 

 

 

 

 

Затова и макар към момента плановете на ЕЦБ да са до голяма степен изяснени, то остава да видим доколко ведомството на Кристин Лагард няма да спринтира в последните месеци на годината, ако данните не покажат забавяне в темпа на покачване на цените.

Според някои обаче посланието на ЕЦБ не е толкова ясно. Бившият главен икономист на банката Питър Прает посочи, че в посланията на Лагард липсва яснота, пише Bloomberg.

"Това, което наистина ме дразни в комуникацията, е, че Кристин Лагард се отклони от това, което тя каза преди няколко седмици", посочи Прает.

По-конкретно той споменава публикация на Лагард от 23 май, в която тя поема ангажимент за по-малко агресивен подход към лихвите от представения в четвъртък и посочва, че в еврозоната няма огромно търсене.

"Ако използваш лихвите, за да потиснеш търсенето, смятам, че не е много ясно какво тя се опитва да постигне с тази поредица от лихвени увеличения и с какво търсене се бориш", смята бившият главен икономист на институцията. "Ако искаш да си ястреб, трябва да си последователен и да казваш това, което искаш да постигнеш", обобщи Прает.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
OPASEN
преди 1 година
" По време на пресконференция Лагард посочи, че ЕЦБ може да увеличи лихвите с повече от 25 б.п., ако до септември прогнозата за инфлацията не се върне към целевото равнище от 2%. " - разбирайте, че ЕЦБ задължително ще вдигне ОЛП с поне два пъти по 25 б.п., защото инфлацията НЯМА КАК да стане 2% !!! По-скоро инфлацията ще се увеличи, т.е. вдигането на ОЛП може да е 75 или дори 100 б.п. !!! Не е предпоставка за търговия, но се замислете как това ще повлияе на Еврото ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още