IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възможността за понижаване на лихвите на АЦБ натовари паунда

В началото на европейската сесия паундът спадна с около 0,7% спрямо долара и еврото

15:52 | 13.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Паундът се обезцени под границата от 1,30 долара в понеделник, след като членът на Комитета по парична политика към Английската централна банка Гертян Влиге намекна, че може да гласува за намаляване на лихвите, ако предстоящите данни не покажат възстановяване на британската икономика, съобщава CNBC.

В началото на европейската борсова сесия паундът спадна с около 0,7% спрямо долара и еврото. Към 15:30 ч. българско време британската валута се разменя за 1,2986 долара.

Данните за ръста на БВП, публикувани в понеделник, допълнително засилиха притесненията на ръководството на банката. Икономиката на Великобритания е нараснала с най-слабия си годишни темп за последните над седем години през ноември.

Централната банка на Великобритания не е намалявала лихвените си проценти от 2016 г. насам, като беше една от малкото големи централни банки, които оставиха лихвите си стабилни през 2019 г.

Силвана Тенеро, член на ръководството на Английската централна банка, също заяви в петък, че ще подкрепи евентуално намаление в лихвените проценти, ако икономиката се забави. В следващите две седмици предстои да бъдат публикувани редица ключови данни, като индекса на потребителските цени, продажбите на дребно, работните места и индекса на мениджърите по поръчките PMI.

Прогнозата на банката през ноември се обяви за възстановяване на търсенето въз основава на предположението, че Великобритания ще съумее да постигне споразумение за свободна търговия с ЕС през 2020 г., което ще предотврати дългогодишната несигурност по отношение на Brexit.

Пазарите обаче остават скептични, че споразумението може да бъде постигнато в толкова кратки срокове, особено след като премиерът на Великобритания Борис Джонсън категорично отхвърли възможността за удължаване на преходния период след декември 2020 г.

В бележка от понеделник от Berenberg Economics заявиха, че слабостта на валутата се дължи както на несигурността около преговорите с ЕС след Brexit, така и поради пониженото вътрешно доверие.

„Очакваме скромно по-нататъшно поскъпване спрямо еврото - от 1,17 в момента до 1,20 до края на 2020 г. - с по-голяма печалба спрямо долара - от 1,31 до 1,38 за същия период - което отразява широкообхватната слабост на долара, докато глобалните борсови играчи стават все по-рисково настроени”, прогнозираха стратезите на Berenberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още