IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заради санкциите Русия иска да се освободи от долара

Според данни на Руската централна банка между 2013 и 2017 г. делът на плащанията в щатски долари в износа на стоки и услуги е намалял от 80% на 68%

14:22 | 08.11.18 г. 16
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Рубла, евро, юан ... всичко друго, но не и долар! Икономическите санкции срещу Русия изглежда ще продължат дълго и Кремъл удвоява отново усилията си да освободи руската икономика от щатската валута, без която нищо не става в световната търговия, пише в свой анализ Франс прес, цитиран от БТА.

Споменаван отдавна без някакъв голям резултат, този пламенен проект на властите, предвиждащ руската икономика да бъде "дедоларизирана", сега, когато деловите среди се опасяват от неизбежното обявяване на нови наказателни мерки на САЩ, е необходим повече от всякога.

Четири години след въвеждането на първите западни санкции срещу Москва заради анексирането на Крим, а след това и заради конфликта в Източна Украйна, ограниченията стават още по-строги за руските финансови трансакции.

А така се увеличават и рисковете за участващите в трансакции да бъдат преследвани в САЩ, само защото са използвали долара.

Министерствата на икономиката и на финансите, както и централната банка трябва да представят в скоро време на премиера на Русия Дмитрий Медведев мерки, с които да се увеличи използването на други валути в международните разплащания.

"Да се ограничат рисковете"

Възобновените санкции на президента на САЩ Доналд Тръмп срещу Иран и търговската война между САЩ и Китай изглежда съдействат за тези сближавания, тласкайки партньорите на Русия към съгласие да се включат в играта, за да бъдат защитени техните компании от една непредвидима политика.

Според анализаторите на застрахователното дружество Euler Hermes Group, "предишните усилия (за дедоларизация) се провалиха, откроявайки необходимостта от тясно сътрудничество с други страни. Днес това би могло да се окаже по-лесно, като се има предвид нарастващият протекционизъм на САЩ".

Според тях значителното намаляване на зависимостта от долара би могло да отнеме между година и половина и пет години.

Идеалните кандидати изглежда са Европейският съюз и Китай, които, взети заедно имат дял от 60% във външната търговия на Русия.

Руският президент Владимир Путин редовно засяга темата на срещите си с чуждестранни ръководители, което направи и през септември в разговорите с китайския си колега Си Цзинпин.

През октомври руските власти обявиха, че подготвят междуправителствено споразумение за двустранните разплащания в национални валути с Китай.

Според банката ING китайско-руската търговия в рубли или юани вече е нараснала четири път през последните четири години, макар да е най-много 18-19% (от общия обем).

За да стигне по-далече, руският суверенен фонд създаде два фонда за сътрудничество с Китай на стойност общо 70 милиарда юана, чиято цел е да правят трансакции в национални валути.

"Първите разплащания се очаква да станат факт през 2019 година. Подобни инвестиционни механизми биха могли да бъдат създадени и с други страни", коментира Дмитрий Полевой, главен икономист на руския суверенен фонд (Руски фонд за преки инвестиции).

Той подчерта, че "вече имаше естествено свиване на плащанията в долари с течение на годините".

Според данни на Руската централна банка между 2013 и 2017 г. делът на плащанията в щатски долари в износа на стоки и услуги е намалял от 80% на 68%. В същото време делът на еврото е нараснал от 9% на 16%, а на рублата - от 10% на 14%.

За вноса тази тенденция е по-слабо изразена, но делът на долара е спаднал от 41% на 36%.

Нов пример за това развитие имаше през октомври: руският вицепремиер Юрий Борисов обяви, че Индия ще плаща вече в рубли за противовъздушните системи С-400, които купува от Русия.

Според икономиста Олег Кузмин от Renaissance Capital пречката пред трансакциите в национални валути, които са по-слабо разпространени от юана, е че "никой няма нужда от руски рубли в Хърватия, например, или от хърватски пари в Русия".

"Ако обаче има прост и ефикасен механизъм за пряка обмяна на валута с друга, то тогава това може да функционира", посочва той. "При въвеждането на много тежки санкции, това би позволило на Русия да ограничи рисковете".

Управителката на руската централна банка Елвира Набиулина заяви, че иска "да стимулира банките плавно да преминат в рубли" и "да намалят ролята на долара в балансите си", като отпускат по-малко заеми в долари.

Според Euler Hermes, други мерки биха могли да включват прехвърлянето на водещите руски групи от чуждестранните финансови центрове на руската борса, както и увеличаване на златните резерви и валутните запаси в евро. Русия вече намали обема на притежаваните от нея американски държавни облигации.

Въпреки провъзгласявания волунтаризъм Русия е изправена пред голямо препятствие: нейната икономика до голяма степен продължава да се основава на въглеводородите, които се търгуват в долари, а няма изгледи това да се промени.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 5 години
за бяла техника с теб не искам да споря, все пак ти живееш срем миялните машини и ако ти не разбираш и от това, как дишаш ? :) И не ми давай акъл, акъл от изпаднали имигранти не искам... имам такива от квартала десетки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 2
julian12
преди 5 години
Явно си доста изостанал. Ама във мааангасааряснкия ти живот ти кога си виждал бяла техника ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 1
KPetkov
преди 5 години
Бизнес, както обикновено:Stealing Its Oil Customers, Russia Throws Iran a Lifelineand Thumbs Its Nose at U.S.https://***.wsj.com/articles/russia-is-surprise-beneficiary-of-iranian-oil-ban-1541609785
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 16
kyp1954
преди 5 години
Да се закачи за турската лира. Тя поне отлепи от дъното, докато рублата копае под него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 15 rate down comment 13
Стоян Петров
преди 5 години
Резервния фонд на Норвегия достигна над трилион долара. Руския просто го изядоха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 6
khao
преди 5 години
Стой си там при суринамците да те унождат и бъди щастлив
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 8
khao
преди 5 години
Добре мое малко дишуошърче. Щом това прави щастлив мизерния ти живот, така да е! хаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 14 rate down comment 12
Стоян Петров
преди 5 години
На Русия никой не и е налагал да търгува в долари, за да се освобождава от този начин на заплащане. Всичко написано е приливане от пусто в празно, което помпа самочувствието на ват.ниците, от поне 20 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 9
julian12
преди 5 години
Главата ти не произвежда нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 15
khao
преди 5 години
споразуменията ясно таварищ, ама кво ще търгуват като не произвеждат нищо ... там е въпроса, не у споразуменията ... или викаш ще си джиткат рубли за лири по цел ден, те така да въртят едни пари !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още