Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Защо кризата при петрола може да продължи до края на второто тримесечие

Динамиката на международните борси зависи от реалните мерки за облекчаване на рестрикциите срещу коронавируса, посочи форекс анализаторът Мартин Митренцев

Защо кризата при петрола може да продължи до края на второто тримесечие

Снимка: Pixabay

Кризата на петролните пазари едва ли ще бъде разрешена през идните седмици, вероятно ще продължим да наблюдаваме такива цени на петрола. Това прогнозира форекс анализаторът Мартин Митренцев в предаването “В развитие” на Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

Той напомни, че в понеделник се стигна до цена на черното злато минус 33, 67 долара – безпрецедентно в историята.

Една от причините за отрицателните цени е, че „трейъдъри масово напускаха своите позиции за доставка през месец май заради намаленото търсене и масово производство.

„През последните седмици вече почти няма къде да се складира  петрола на света. Само в САЩ за  последните три седмици запасите от суров петрол са се увеличили с 50 млн. барела, като само за миналата седмица ръстът е с 15 милиона барела, информира Митренцев. - За да видим повишение на цените, трябва да има изключително огромно свиване на продукцията, защото световното търсене на петрол е спаднало с 30%. Това обаче не е толкова просто.

Той очаква, че кризата на петролните пазари ще продължи поне до края на второто тримесечие.

Митренцев потвърди, че кризата, която видяхме в понеделник, се отрази не само на стоковите, но и на фондовите пазари. „Акциите на енергийните компании бяха толкова големи, че диктуваха спада в индексите“, каза форекс анализаторът по повод корекцията на третия ден от петролната криза на фондовите пазари”.

Той коментира и динамиката на международните борси в сряда и отбеляза, че днес почти навсякъде търговията е на зелено.

Митренцев очаква, че докато липсват реални мерки за облекчаване на рестрикциите срещу коронавируса, трудно ще има и големи движения на пазарите.

По думите на анализатора на валутните пазари най-значителни са движенията при британската лира, която се възстановява от 1,14 паунда за долар в края на март до ниво от 1,24 паунда за долар. Митренцев обясни, че това се дължи на очакванията преговорите за Brexit да бъдат отложени, което може да доведе до по-благоприятна сделка за Великобритания.

Ще има ли извънредна среща на ОПЕК+? Ще има ли съгласие със САЩ за ограничаване на производството?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” може да гледате тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Ръстът на работните места в САЩ разочарова през април