IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

4-дневната работна седмица доведе до 40% скок в продуктивността на Microsoft Japan

Компанията направи летен експеримент в тази област, а резултатите са впечатляващи

15:19 | 04.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

След като прекара август, експериментирайки с четиридневна работна седмица в страна, известна с извънредния си труд, Microsoft Japan заяви, че приходите на служител са скочили с 40% спрямо същия период година по-рано, пише Bloomberg.

Т. нар. “Work-Life Choice Challenge Summer 2019” е включвал всички работещи на пълно работно време да почиват в петте петъка на август, като този ден им се заплаща. Освен това срещите са били съкратени до максимум 30 минути, а служителите са били насърчавани да използват онлайн чатове вместо да се срещат.

От служителите, участвали в проучване за програмата, 92% посочват, че са доволни от четиридневната работна седмица, посочва японското звено на американския гигант в доклад, публикуван на уебсайта му.

Япония се бори да намали работното време в страната, докато се сблъсква с по-малкия брой хора в трудоспособна възраст и бързото застаряване на населението.

Усилията на премиера Шиндзо Абе да направи работните места по-гъвкави и да намали извънредната работа засега дават смесени резултати.

Летният проект освен това е свил разходите на Microsoft Japan, тъй като компанията е ползвала с 23% по-малко електричество и са принтирани с 59% по-малко документи в сравнение с август 2018 г., сочи още докладът. Някои мениджъри в Microsoft Japan все още не разбират промените в стила на работа, а някои служители са притеснени, че по-кратките работни седмици ще засегнат клиентите.

Microsoft Japan ще проведе още едно подобно предизвикателство през зимата. Служителите няма да получават специални платени свободни дни, но ще бъдат насърчавани да си отделят свободно време “по по-гъвкав и умен начин”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още