Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Белият дом към индустрията за чипове: Бъдете готови за мерки срещу Русия

Възможно е износът на чипове към Русия да бъде ограничен, ако страната реши да предприеме по-сериозни действия срещу Украйна

Белият дом към индустрията за чипове: Бъдете готови за мерки срещу Русия

Снимка: I-Hwa Cheng/Bloomberg

Белият дом е казал на американската индустрия за чипове да бъде подготвена за нови ограничения върху износа към Русия, ако Москва атакува Украйна, твърдят източници на Ройтерс. Според тях включително е възможно блокиране на достъпа на страната до глобални доставки.

Предупреждението е отправено след запитвания от индустрията във връзка със статии в Ройтерс и New York Times за потенциални мерки.

В телефонно обаждане в петък служителите на Съвета за национална сигурност (NSC) на Белия Дом Питър Харел и Тарун Чхабра са казали на ръководители на Асоциацията на индустрията за полупроводници да бъдат готови за безпрецедентни действия срещу Русия, ако тя нахлуе в Украйна.

“NSC предаде ясно и категорично сериозността на ситуацията, свързана с Украйна, отбелязвайки, че това е извънредна ситуация и потенциално най-лошото пристъпване на граници след Втората световна война“, пише директор на асоциацията до членовете ѝ след обаждането, сочи имейл, разгледан от Ройтерс. „NSC посочи, че администрацията активно обмисля всякакви варианти“.

Още по темата

Според имейла Асоциацията на индустрията за полупроводници (SIA) е потърсила яснота относно вероятността за налагането на редица мерки, включително финансови санкции, разширяване на ограниченията за износ към Русия, така че да са като тези за Иран и Северна Корея, както и прилагане спрямо Русия на правило от 2020 г., което значително разшири правомощията на правителството да блокира доставките на чуждестранни стоки към китайската Huawei.

Един от хората, включили се в разговора на SIA с членовете ѝ, твърди, че подготовката може да включва проверка на служителите в Москва, за да е сигурно, че те имат ИТ защита и подготовка за спиране на износа за Русия в момента на нареждане.

Разширяването на обхвата на т.нар. Foreign Direct Product Rule към Русия по начин, който отразява действията от ерата на Тръмп срещу китайския телекомуникационен гигант Huawei, може да позволи на администрацията на Байдън да спре доставките на чипове, компютри, потребителска електроника, телекомуникационно оборудване и други продукти, произведени навсякъде по света, стига да са направени с американска технология.

„Бяхме пределно ясно, че ако Русия допълнително навлезе в Украйна, Съединените щати разглеждат редица възможности – със съюзници и партньори – за да нанесат сериозен удар на руската икономика“, коментира говорителка на Белия дом, макар че отказа да потвърди, че е проведено телефонно обаждане.

„Всички подробности в това отношение, които си пробиват път до обществеността, само показват множеството детайли и сериозността, с които обсъждаме въпроса и сме готови да наложим значителни мерки в координация с нашите съюзници и партньори“, допълва тя.

Според източниците във вторник Асоциацията на индустрията за полупроводници е провела конферентен разговор с десетки свои членове, за да разясни подробно въпроса.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

4
 
4
 
6
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Руснаците си правят свои чипове и процесори в Тайван, когато става въпрос за по-малките размери на транзисторите в тях. Какво ще стане, ако и когато Китай се обедини, както ГДР и ГФР преди време? Кой ще изреве на умряло?
3
 
6
 
5
дядя Вова до: aldy
преди 3 месеца
"Та докараха Холандия до положението да внася руски краставици през зимата." >> Газчица е царица :)
4
 
6
 
4
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Руснаците пуснаха свой смартфон за ширпотреба на собствена елементна база. И със собствена операционна система. Някой може да каже, че не може да се сравнява с Ябълката и Самсунг, примерно, но това показва, че се правят големи инвестиции за развитието на микроелектрониката. Сървърните им процесори по производителност са на нивото на водещите производители. За сведение, лещите в инсталациите за микролитография, с които се подготвят чиповете дори до 2 нм, са руско производство. Повечко санкциЙ и сеирът ще е пълен. Както стана със селското стопанство, производството на съвременни трактори, свинско и пилешко месо, пшеница, машиностроене и пр.. Та докараха Холандия до положението да внася руски краставици през зимата. И очертаването напоследък като водещ износител на оръжия. Та санкциЙ му е майката. И конфискация на паричките на руските олигарси, които наивно си държаха парите в чужбина.
4
 
6
 
3
преди 3 месеца
САЩ подготвят стимул да накарат Руснаците са си произвеждат сами и чипове. Производителите на процесорите Елбрус и Байкал сигурно по цял ден палят свещи и се надяват това да стане факт ! Те до сега работят главно за военните и телекоминикациите и ще им се отвори многократно по-голям пазар в битовата електроника: https://bg.puntomarinero.com/elbrus-or-baikal-which-russian/ и още https://bg.congo-mbclub.org/post/820444/
5
 
7
 
2
преди 3 месеца
Хубаво е, че предупреждават навреме какво са замислили. Но безмoзъчните наглeци забравят едно просто нещо: микрочипове се произвеждат, суровини - НЕ !!! Русия ще заложи на свое производство, каквото и сега има. Ще го развие и усъвършенства. Лос говедорес не могат да проумеят, че държава, държаща половината ресурси на света и имаща най-високия процент младо високообразовано население на света, просто няма как да бъде уплашена. Ето - руснаците си бичат техни чипчета, дори изнасят:https://mikron.ru/company/

Още от Новини
Google е изтеглила голяма част от служителите си от Русия в други държави