IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Deliveroo сви горния диапазон на целта за своето IPO

Причина за това са притесненията на инвеститорите за отношението към куриерите

13:31 | 29.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Hollie Adams/Bloomberg</em></p>

Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Стартъпът за доставки на храна Deliveroo Holdings сви горната част от целта си за своята оценка от първичното си публично предлагане (IPO) в Лондон с около 950 млн. паунда (1,3 млрд. долара). Това се случи, след като някои институционални инвеститори изразиха недоволството си от начина, по който компанията се отнася към доставчиците, пише Bloomberg.

Deliveroo има нова прогноза за 3,90 до 4,10 паунда за акция според условията, разгледани от Bloomberg. Първоначално компанията се целеше в диапазона 3,90-4,60 паунда за акция, който я оценяваше на 8,8 млрд. паунда. Говорител на Deliveroo твърди, че корекцията е намалила горната част на целта за оценката до 7,85 млрд. паунда.

Миналата седмица част от най-големите мениджъри на активи във Великобритания заявиха, че са притеснени от това как базираната в Лондон компания се отнася със своите куриери, тъй като отношението не отговаря на социално отговорните инвестиционни практики.

Очаква се стотици куриери да откажат да извършват доставки, когато започне търговията с акции в сряда. Някои инвеститори също изразиха опасенията си, че структурата на компанията е в противовес с доброто корпоративно управление.

„В долната част на диапазона стойността на Deliveroo изглежда балансира рисковете и ползите от упоритата работа, която трябва да се свърши в близко бъдеще“, твърди Патрик Бисиевич, анализатор в британската брокерска компания finnCap. „Не очакваме да е лесно“.

В проспекта си Deliveroo посочва, че нейният бизнес „ще бъде засегнат неблагоприятно, ако моделът ни на работа с водачите и подходът към статута им и нашите оперативни практики бъдат оспорени, или ако промените в закона изискват да прекласифицираме нашите доставчици в служители“.

Тези предизвикателства набират сили. Uber Technologies, която управлява конкурентната услуга Uber Eats, този месец заяви, че ще започне да води своите 70 хил. шофьори като работници, като им дава право на минимална заплата и платен отпуск.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още