IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция принуди Amazon да спре работата на един от центровете си

Компанията е обвинена, че не се грижи достатъчно за здравето на своите служители и продава несъществени за момента стоки

21:51 | 16.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Amazon.com заяви, че ще спре активностите в своите центрове за изпълнение във Франция за пет дни, след като съдебна заповед забрани продажбата на несъществени стоки, пише Bloomberg.

Най-големият онлайн търговец в света „временно“ спира продажбите от 16 до 20 април, обяви говорителка на компанията. Съдът заключи, че компанията не прави достатъчно, за да защити служителите си от пандемията.

Гигантът, чиято пазарна капитализация е 1,1 трлн. долара, получи срок от 24 часа днес, за да се съобрази с решението да продава само неща от основна необходимост в момента, като хранителни и хигиенни продукти, както и да подобри своите процедури за опазване на здравето. Компанията е изправена пред глоба от 1 млн. евро за всеки ден забавяне.

Amazon заяви, че решението я е озадачило и посочи, че вече е предприела дествия да защити здравето на своите служители.

„Съдът даде категории, които са много общи и създават неясноти, които биха били твърде трудни за изпълнение“, коментира говорителката на Amazon пред Bloomberg News. „Това е сложен за управление бизнес“.

Amazon трябва да затвори, „заради условията на съдебната заповед, особено заради тяхната неяснота и липса на дефиниция“, обяви онлайн гигантът във вътрешен документ, разгледан от Bloomberg.

Представители на профсъюзите на CFDT и CGT заявиха, че компанията е информирала служителите в шестте френски центъра за изпълнение, че ще бъдат включени в програма за частична безработица с пълно заплащане.

Представител на Amazon не е отговорил веднага на искане за коментар за документа или данните за заетостта.

„Правителството обръща специално внимание на нашите граждани, работещи по време на извънредната здравна ситуация, и дали техните работодатели въвеждат всички санитарни мерки, защото това е тяхна отговорност“, заяви в сряда говорителят на правителството Сибет Ндиае след седмичното заседание на кабинета, но отказа да коментира плановете на Amazon.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:09 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още