IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г-20: Необходими са по-високи данъци за технологичните компании

Това се отнася за онези дружества, чиито дигитални бизнес модели са нараснали значително по-бързо от системите за таксуване

12:00 | 09.06.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Финансовите министри от Г-20 постигнаха съгласие относно необходимостта от намирането на общ метод за данъчно облагане на технологичните гиганти, чиито дигитални бизнес модели са нараснали значително по-бързо от системите за таксуването им, пише Bloomberg TV Bulgaria.

„Съгласихме се за нуждата да удвоим усилията си за постигане на консенсус до 2020 г.“, посочи японският финансов заместник-министър Масацугу Асакава в събота след симпозиум на Г-20 за международното данъчно облагане. "Ако не успеем да изпълним ангажимента си, ще виждаме все повече и повече едностранни действия и фрагментиране на международната данъчна система", допълни той. 

Представителите на Г-20, които се събраха във Фукуока, Япония, обсъдиха и евентуално одобрение на план от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, който ще наложи по-високи данъчни ставки за мултинационални компании, включително технологични гиганти като Facebook Inc. и Alphabet Inc.

„Засега няма справедливо данъчно облагане на този нов икономически модел“, заяви френският финансов министър Бруно льо Мер. Той отбеляза, че бизнесите, фокусирани върху използването на данни, са най-ефективни в „създаването на печалби без данъчно облагане“.

Льо Мер добави, че Г-7 ще търси компромис по отношение на цифровото данъчно облагане по време на срещата си през юли във Франция, като отбеляза, че той може да бъде база и за системата за страните от Г-20.

"Това са сложни въпроси в променящата се среда и нещо, на което аз симпатизирам", каза американският министър на финансите Стивън Мнучин. Той се съгласи с неотложността на решаването на въпроса, но не и с всички идеи, предложени от колегите му.

В панела в събота британският финансов министър Филип Хамънд посочи, че Великобритания е въвела временен данък за цифрови услуги с надеждата, че ще "запали огън" в цялостния процес за изграждане на международно споразумение за облагане на дигиталната икономика.

Три предложения се обсъждат като нова система за цифрово данъчно облагане, които са фокусирани върху "участието на потребителите", "нематериалните продажби" и „значителното икономическо присъствие".

"Трябва да донесем дух на компромис, за да намерим решение", каза Асакава в заключителните си бележки, призовавайки за обединение по въпроса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:31 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
abdul
преди 4 години
Няма как да се наложи данък върху информацията без да се наруши свободата на изразяване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още