Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Google е изтеглила голяма част от служителите си от Русия в други държави

Повечето са предпочели офиса на компанията в Дубай, твърдят източници на WSJ

Google е изтеглила голяма част от служителите си от Русия в други държави

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Google е прехвърлила голяма част от служителите си извън Русия, твърдят източници, запознати с въпроса. С това компанията слага край на търговското си присъствие в страната поне на този етап, пише Wall Street Journal.

Повечето от руските служители на Google са избрали да напуснат държавата и да продължат да работят за технологичния гигант извън Русия. Повечето са избрали да отидат в Дубай, където Google има голям офис, допълват източниците. Има служители, които са избрали да останат в Русия и да напуснат компанията, а скоро Google вече няма да има работници в страната.

Още по темата

Звеното на Alphabet започна да предлага преместване на хората извън Русия, след като в края на март местен съд замрази основната банкова сметка на Google в страната. След това съдът изтегли парите от сметката, оставяйки Google без средства, с които да плаща заплати и други разходи, допълват източниците, но отказват да посочат колко пари са били взети.

От Google посочват, че случилото се „направи невъзможна работата на нашия офис в Русия, включително наемането и заплащането на базирани в Русия служители, плащането на доставчици и изпълнение на други финансови задължения“.

В резултат на това руското звено на Google скоро ще обяви банкрут в страната, посочи в сряда Google в документи, подадени до регулаторите.

Изтеглянето на служителите и планираното обявяване в несъстоятелност подчертават допълнителното обтягане на отношенията на Русия със западните технологични фирми от началото на руската инвазия в Украйна. През 2014 г. Google затвори инженерния си офис в Русия, след като правителството започна да ограничава интернет свободите. Въпреки това компанията продължи да продава реклама и да популяризира продуктите си от офиса си в Москва.

След започването на войната в Украйна и след като западните държави наложиха санкции на Русия, комуникационният регулатор в страната обвини видео услугата YouTube на Google, че разпространява дезинформация и предизвиква протести. През март Google сложи на пауза повечето си търговски операции в страната, включително цялата реклама. 

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Новини
SeedBlink открива вторичен пазар за инвеститорите