IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Консолидираните приходи на Телелинк за 2019 г. са се свили с 5%

Въпреки това компанията се радва на 18% ръст на EBITDA, сочат предварителните ѝ резултати

10:13 | 11.01.20 г. 1
<p>
	Иван Житиянов.<em> Снимка: Телелинк</em></p>

Иван Житиянов. Снимка: Телелинк

Телелинк Бизнес Сървисис Груп е генерирала 110,1 млн. лева консолидирани приходи за финансовата 2019 г., което представлява 5% спад спрямо 2018 г. Въпреки това компанията отчита значително нарастване на печалбата за годината, сочи предварителният отчет на компанията.

В него се посочва, че консолидираната печалба преди данъци, лихви и амортизации (EBITDA) се е повишила с 18 на сто до 11,6 млн. лева при марж от 10,5%. От своя страна, нетната печалба е нараснала със 7% до 8,2 млн. лева при марж от 7,4 на сто.

По думите на изпълнителния директор и председател на Управителния съвет на Телелинк Бизнес Сървисис Груп Иван Житиянов ръстът на продажбите на българския пазар се дължи на “високата активност на местно ниво”, както и на засилването на бизнеса със Съединените щати и Западна Европа.

„Отбелязаният спад в общите ни приходи се дължи на забавянето на продажби на стоки с по-ниско ниво на добавена стойност в Западните Балкани. Очакванията ни са през 2020 г. да възстановим нивата от предходните години, както и да увеличим нивото на добавена стойност на тези пазари“ , допълва той.

Житиянов коментира, че основният фактор за по-високата относителна рентабилност и значителния ръст на печалбата, независимо от по-ниските приходи, са ръстът и по-големият относителен дял на по-високо рентабилните продажби в и от България, както и решенията с по-висока добавена стойност.

„Отбелязахме продължаващо разрастване в перспективни направления като Центрове за данни, Офис производителност, както и в Управляваните услуги и проектите в областта на Корпоративните мрежи. Към края на годината стартирахме успешно дейността си и на нови пазари като Македония и Албания. Предприехме и важни стъпки по внедряването на гъвкава организация, която ще ни позволи да преследваме ефективно стратегията си за разрастване на местните и международни пазари през следващите години“, посочва Житиянов.

Консолидираният финансов дълг на Телелинк към края на 2019 г. е в размер на 6,4 млн. лева, а консолидираните парични средства и еквиваленти са 2,1 млн. лева. Така групата достига до консолидиран нетен финансов дълг от 4,3 млн. лева.

Планът на Телелинк е да разпредели под формата на дивиденти най-малко 50% от подлежащата на разпределяне нетна печалба за 2019 г. или първото полугодие на тази година.

“Ръководството на Телелинк Бизнес Сървисис Груп АД очаква да предложи междинен дивидент за 2020 г. в размер на 4 млн. лева”, гласи съобщението.

Припомняме, че на 28 ноември Комисията за финансов надзор одобри проспекта за допускане до търговия на регулиран пазар на емисия акции на Телелинк. През декември беше одобрено и допълнение към този проспект. Емисията е в размер на 12,5 млн. лева, разпределена в 12,5 млн. обикновени безналични акции с право на глас и номинална стойност от 1 лев всяка.

Свързани компании:

Телелинк Бизнес Сървисис груп АД(TBS)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
mangalistan
преди 4 години
Миналата година 5% по-малко тази 10% ...успех.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още