IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Служители на Amazon ще стачкуват на Prime Day

Въпреки част от отстъпките на компанията, недоволството на работниците продължава

21:49 | 08.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Работниците в склад на Amazon.com в Минесота планират да излязат на стачка по време на летните разпродажби на онлайн търговеца - знак, че недоволството продължава, дори и след като миналата година компанията пое ангажимент да плаща на служителите по минимум 15 долара на час, пише Bloomberg.

Планът предвижда шестчасово спиране на работата на 15 юли - първия ден от Prime Day инициативата. Amazon стартира събитието преди пет години, като използва големи намаления на телевизори, играчки и дрехи, за привлече и да задържи членовете на абонаментната услуга Prime.

“Amazon ще споделя едно нещо за себе си, а то е, че не може да достави един Kindle до дома ви за ден. Не е ли чудесно”, коментира Уилям Столз, един от служителите, които организират стачката. “Искаме да използваме възможността да говорим за това какво е нужно, за да се случи тази работа, и да окажем натиск върху Amazon да ни пази и да предлага сигурни работни места”.

Говорителка на Amazon е отказала да коментира планираната стачка.

Профсъюзите в Европа са по-силни, а служители на Amazon редовно протестират по време на големи събития като Prime Day и Черния петък. Досега американски работници на компанията не са предприемали подобни действия в ключови дни за Amazon.

Въпреки че стачката ще засегне само един от над 100 склада на компанията, това съвпада с политическото напрежение върху организацията и може да насърчи служителите на други места.

Като една от компаниите с най-висока пазарна капитализация в света, която същевременно е ръководена от най-богатия човек на Земята - Джеф Безос, Amazon се превърна в символ на неравенството в заплащането. Критиците ѝ твърдят, че тя се възползва от данъчните облекчения, за да строи складове, но плаща на служителите толкова малко, че някои са принудени да търсят държавна помощ за основни нужди, като храна и здравеопазване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още