IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Водата се превърна в проблем за технологичните гиганти, но Microsoft има план

Компанията търси начини да реши казусите с устойчивостта на своите центрове за данни

22:30 | 13.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Когато през 2011 г. Браян Янус започва работа в Microsoft като архитект на центрове за данни, той се присъединява в момент, в който проблемите с енергията и устойчивостта са все още в зората си.

„Бях първият човек, привлечен в организацията, за да работи по въпросите на енергетиката и устойчивостта. Това се случи във времето, когато... със сигурност не ми беше ясно защо компания като Microsoft изобщо се нуждае от някой като мен“, посочва Янус пред CNBC. 

“А човекът, който ме нае, каза: „Наистина мисля, че цялото това нещо с облака ще бъде голяма работа. И смятам, че енергията ще бъде наистина важна за бъдещето на нашата компания“. Оказа се прав. Очевидно през последните няколко години, когато облакът направи своя бум, енергията и нашите екологични отпечатъци станаха все по-важни въпроси“, допълва той. 

По данни на американското правителство центровете за данни в САЩ са използвали около 70 млрд. кВтч електроенергия през 2014 г,, което се равнява на 1,8% от общото потребление на страната. През 2020 г. показателят ще достигне приблизително 73 млрд. кВтч.

Девет години след като присъединява към Microsoft Янус стана генерален мениджър на компанията, отговарящ за енергийните въпроси и тези, свързани с устойчивостта. Разширяването на зелените амбиции на компанията към нейната верига на доставките означава, че корпорацията е преминала от „шепа“ хора, които следят за устойчивостта, до това да има цели екипи, които мислят за екологичните проблеми „като основна функция“, посочва Янус. Тези усилия достигнаха кулминацията си през януари, когато Microsoft обяви целта си да стане въглеродно отрицателна до 2030 г.

Освен това миналия месец тя обяви, че ще снабдява с повече вода, отколкото потребява, отново до 2030 г., като се фокусира върху 40 „силно стресирани“ водни басейна на местата, на които оперира. Това не е първата технологична компания, която прави подобно изявление. През май Intel обеща да стане нетно позитивна в потреблението на вода до края на десетилетието.

А потреблението на вода е глобален проблем. Организацията на обединените нации (ООН) смята, че понастоящем светът използва шест пъти повече вода спрямо 100 години по-рано, а потреблението се покачва с 1% годишно. Американското правителство изчисли, че центровете за данни ще използват 660 млрд. литра вода през 2020 г., което е достатъчно, за да се напълнят 264 хил. басейна с олимпийски размери

Сега Microsoft генерира над 36% от приходите си от своето звено Commercial Cloud, спрямо 10% през 2015 г. Същевременно тя работи по това да направи центровете за данни по-енергийно ефективни – от поставянето им под вода до тестването на водородни горивни клетки за резервно захранване. Azure, публичната облачна мрежа на Microsoft, доставя услугите си чрез над 60 регионални центъра за данни, включително през 2021 г. ще отвори един в Аризона – един от най-сухите щати в САЩ.

Последна актуализация: 01:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още