IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fosun е напът да загуби дела си в Cirque du Soleil

Консорциумът държи 20% дял в компанията, управляваща най-прочутия цирк в света

14:51 | 19.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;JENNIFER S. ALTMAN/Bloomberg</em></p>

Снимка: JENNIFER S. ALTMAN/Bloomberg

Fosun International е напът да загуби 20-процентния си дял в Cirque di Soleil Entertainment Group, поредната от серията провалени сделки в чужбина за базирания в Шанхай конгломерат, който се занимава със застраховане, здравеопазване и туризъм, предава Bloomberg.

Консорциум от кредитори на базирания в Монреал Cirque du Soleil ще поеме контрол върху сблъскалия се с проблеми цирков оператор, твърдят източници, запознати с въпроса.

През юни компанията подаде документи за защита от фалит, след като пандемията на Covid-19 засегна глобалната верига от музикални и акробатични представления. Съгласно сделка, която все още чака одобрение от канадски съд, TPG Capital, която притежава около 60%, също ще се раздели си инвестицията си.

Увеличаващите се провали подчертават рисковете за Fosun, която миналата година генерира 45% от приходите си в чужбина. Тези рискове са свързани и със световната здравна криза и нарастващото напрежение между САЩ и Китай. Основателят на групата, китайският милиардер Гуо Гуанчан, заяви, че има намерение да разшири портфолиото си, за да обхване глобални активи в областта на бизнеса с лекарства, застраховането, туризма и начина на живот.

Fosun не е отговорила веднага на запитването за коментар.

Конгломератът е сред големите китайски групи, които от 2016 г. харчат милиарди долари, за да придобият чуждестранни активи, след като икономическият растеж в страната и лесното кредитиране подхраниха тези начинания, които в крайна сметка предизвикаха правителството да разбие групи като HNA Group и Dalian Wanda Group. Въпреки че тези две бизнес империи продадоха по-голямата от задграничните си активи и си изплащат дълга, Fosun продължи да търси офшорни сделки.

Инвестициите на Fosun включват такива във веригата курорти Club Med, британския туристически оператор Thomas Cook и гръцкия бранд за бижута Folli Follie. Thomas Cook подаде документи за защита от фалит миналата година, а Folli Follie направи същото, след като хедж фонд я обвини в счетоводни измами и продаде акциите си от нея.

Курортите Club Med на групата, намиращи се континенталната част на Китай, постепенно успяха да отворят врати от април насам, след като по-рано тази година затвориха врати заради пандемията, обяви туристическото звено на Fosun миналия месец. Част от клубовете в Европа, Азия, Северна и Южна Америка също заработиха от средата на юни спрямо здравните мерки.

Нетната печалба на Fosun International вероятно ще се свие с около 34% тази година, сочи средната прогноза на анализатори. Това ще е най-големият спад от 2008 г. насам и ще означава 9,8 млрд. юана (1,4 млрд. долара) печалба – най-ниската от 2015 г.

По-рано тази година Гуо заяви, че Fosun ще се насочи към инвестиции, които да подсилят текущия ѝ бизнес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:06 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още