IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай отброява последните часове преди годишната шопинг мания

Денят на самотните сърца в Китай се е превърнал в най-големия фестивал на пазаруването в света

16:14 | 10.11.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Денят на самотните сърца в Китай - навремето празник на необвързаните, а сега превърнал се в най-големия фестивал на пазаруването в света - започва в полунощ днес, информира Ройтерс. 

На звездно събитие в Шанхай китайският гигант в онлайн търговията Alibaba ще проследи обратното броене до началото на годишната 24-часова шопинг мания, която изпреварва по продажби американските Черен петък и Кибер понеделник взети заедно, служейки като барометър за настроението на китайските потребители. 

На миналогодишния Ден на самотните сърца само Alibaba продаде стоки за 17,7 млрд. долара.

В цял Китай потребителите вече издирват изгодни покупки и пълнят кошниците за пазаруване на сайтовете, а разносвачите - и хора, и роботи - се стягат за 1,5-милиарда пакета, които се очаква да бъдат разпратени през идните шест дни. 

"Това е голямо събитие за Китай, за китайската икономика. В Деня на самотните сърца пазаруването е спорт, то е развлечение", коментира вицепрезидентът на Alibaba Джоузеф Цай. 

Анализатори и инвеститори ще следят внимателно данните за продажбите, които само няколко минути след полунощ надминават 1 млрд. долара и вероятно тази година ще превишат миналогодишните стойности. При разпродажбите през 2016 г. похарчените суми бяха с близо една трета повече от предходната година, макар това да е забавяне спрямо скока от 60 процента, отчетен през 2015 година. 

За галасъбитието тази вечер Джак Ма, съосновател и президент на Alibaba, е поканил плеяда от звезди, сред които холивудската актриса Никол Кидман, баскетболиста Леброн Джеймс и редица китайски знаменитости.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:12 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още