IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на книги у нас са се свили с 30% спрямо 2019 г.

От Асоциация „Българска книга" се опасяват, че втората вълна на пандемията ще увеличи негативните въздействия върху сектора

20:50 | 27.11.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

През 2020 г. продажбите на книги в България са намалели с 30% спрямо 2019 г., а в най-тежките месеци спадът е достигнал до 70%, сочат данни на браншовата организация Асоциация „Българска книга”.

Културният сектор е сред най-тежко засегнатите от пандемията и най-трудно ще се възстанови, посочват в прессъобщение от асоциацията, в която членуват над 130 книгоиздатели, книготърговци и литературни агенти. Те издават над 90% от книгите и реализират над 90% от книготърговията у нас.

Браншовата организация разпространи официално становище по проекта на План за възстановяване и устойчивост на Република България, по който в момента тече обществено обсъждане. 

От асоциацията са категорични – в така предложения проект българската култура и в частност четенето и книгите са силно неглижирани. Няколкото мерки, посветени на културата, и единствената мярка в подкрепа на четенето (дигитализация на библиотечните фондове) са поставени неправилно в Стълб 4 „Справедлива България“, приоритет „Социално включване“, подчертават книгоиздателите.

„Развитието на културата и на книжния бранш не е въпрос само, нито дори основно на справедливост и на социално включване. Това е въпрос на цялостна стратегия за развитие на човешкия капитал“, се казва в становището.

От асоциацията се опасяват, че втората вълна на пандемията ще увеличи негативните въздействия върху сектора поради очакваното намаление на доходите на хората и неизбежното приоритизиране на нуждите. Книгоиздателите и книгоразпространителите настояват поне 2% от средствата по Механизма за възстановяване и устойчивост да бъдат отделени за сектора на културата и творческите индустрии, в това число книгоиздаването, както поискаха десетки европейски асоциации в областта на културата.

В становището си издателите припомнят поетите и неизпълнени ангажименти на държавата по отношение на т.нар. Стандарт за библиотечно-информационно обслужване, приет през 2015 г. и залагащ количествени параметри за обновяване на библиотечните фондове – основно брой книги на глава от населението.

„В изпълнение на Стандарта за 2016, 2017 и 2018 г. обществените библиотеки трябваше да бъдат подпомогнати от държавата за обновяване на своите фондове с поне 30 милиона лева. Тези средства естествено щяха да преминат и през книготърговията и част от тях да достигнат и до книгоиздателския бранш. Това обаче не се случва и вече 6 години този стандарт не е осигурен финансово от държавата“, подчертават от асоциацията.

Книгоиздателите и търговците предлагат да се обособи специален раздел в Плана - „Развитие на четенето и популяризиране на книгата“, със три ключови мерки.

Първата предвижда незабавно възстановяване на училищните библиотеки във всички 2277 общински и държавни училища чрез залагане на ясни количествени стойности в Наредбата за физическата среда и информационното и библиотечното осигуряване на детските градини, училищата и центровете за подкрепа на личностното развитие. Предлага се да бъде въведен минимум библиотечен фонд в училище, минимален процент на годишно обновяване на фонда и включване в стандарта за издръжка на един ученик на средства за закупуване на книги за училищните библиотеки.

Втората мярка залага на привеждане в действие на Стандарта за библиотечно-информационно обслужване, в това число чрез приемането му с акт на Министерския съвет, и гарантиране на средства за обновяване на фондовете на обществените библиотеки при стартов размер 0,1 книги на глава от населението с нарастване за всяка последваща година.

Третата мярка предвижда създаване на механизъм и програми за финансиране на модернизацията на библиотеките с цел превръщането им в привлекателни места за четене, учене, творчество и креативност, особено за младите хора.

От браншовата организация разчитат на подкрепата на държавата и за другите си предложения – превръщането на намалената ставка на ДДС върху книгите в постоянна мярка, както е в целия ЕС; решителни мерки за борба с интелектуалното пиратство; създаване на механизъм и осигуряване на средства за заплащане на репроправата; уреждане на възнаграждения за отдадени под наем книги, приемането на закон за фиксираната цена на книгата и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
Sandy
преди 3 години
С 30% обаче има увеличение консумацията на ракия. Дали заради *** навирусът или друго, факт е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още