IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възстановяването на H&M продължава с 9% ръст на продажбите за тримесечието

През последните няколко години базираният в Швеция търговец на дребно инвестира в онлайн услуги, нови концепции за магазини и колаборации с независими марки

19:12 | 16.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Източник: Ройтерс</em></p>

Източник: Ройтерс

Търговецът на модни стоки на дребно H&M заяви в понеделник, че продажбите му са нараснали с 9% през четвъртото тримесечие, което би могло да доведе до увеличаване на годишната  печалба за първи път от четири години. Този успех е резултат от значителни инвестиции в онлайн и други услуги – част от усилията на компанията да се адаптира към променящия се пазар.

Акциите във втората по големина компания за облекло в света поскъпнаха с 2% по време на борсовата сесия в Стокхолм. До този момент те са отбелязали ръст от 53% за годината, възвръщайки надеждата, че H&M върви по пътя към възстановяване след дългогодишни проблеми с магазините на марката, които доведоха до слаби печалби, увеличаване на запасите и свиване на пазарната стойност на компанията, съобщава Ройтерс.

През последните няколко години базираната в Швеция компания инвестира в онлайн услуги, нови концепции за магазини и колаборации с независими марки, за да разшири клиентската си база и да се върне към успеха.

H&M заяви, че продажбите през четвъртото тримесечие (между септември и ноември) са повлияни от пазаруването по време на Черния петък, който се падна по-късно тази година.Те са се увеличили с 9% до 6,41 млрд. долара. Анализаторите прогнозираха 10% ръст, според Refinitiv SmartEstimates. В местните валути нарастването на продажбите се равняваше на 5%.

„Черният петък тази година се падна седмица по-късно, т.е. точно преди края на месец ноември“, каза H&M в изявление. „Ето защо някои от големите онлайн продажби, направени тогава, няма да бъдат отчетени до декември. Очаква се въпросната сума да бъде приблизително 500 милиона крони", поясниха от компанията.

Конкурентите от Inditex, най-големият търговец на дрехи в света и собственик на веригата Zara, заявиха миналата седмица, че нетната им печалба е нараснала с 14% за тримесечието, подпомогната от ръста на продажбите с 9%, според изчисленията на Ройтерс, и свиването на материалните запаси.

Анализаторът на RBC Ричард Чембърлейн заяви, че данните за продажбите на H&M показват, че търговецът на дребно е спечелил дял на големи пазари като Германия.

Анализаторите очакват печалбата за годината да отбележи ръст за първи път от 2015 г., въпреки скъпите инвестиции и все още големите количества запаси. H&M планира да публикува пълния си доклад за приходите на 30 януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още