IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хедж фондовете зад Europcar ще получат двойно повече пари от инвестициите си

Делът на фондовете в компанията за отдаване на автомобили под наем е оценен от Volkswagen на повече от 1,5 млрд. евро

15:44 | 04.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Хедж фондовете, които поеха контрола над компанията за отдаване на автомобили под наем Europcar Mobility Group по време на сложно преструктуриране на дълга по-рано тази година, ще получат двойно по-голяма сума от тази, която са инвестирали, след като германската автомобилна група Volkswagen AG се споразумя да купи компанията, съобщава Bloomberg. 

Група от пет фонда, ръководена от Anchorage Capital Group, придоби по-голямата част от необезпечения дълг на Europcar на стойност 1,1 млрд. евро, след като пандемията спря временно международните пътувания през 2020 г. Тяхната инвестиция, приключила през февруари, ще бъде възстановена двойно, след като 60-процентният дял на фондовете в компанията беше оценен на повече от 1,5 млрд. евро от Volkswagen в оферта за закупуване на Europcar.

„За фондовете, участвали в преструктурирането, това е страхотен бизнес“, коментира Матео Салседо, кредитен анализатор в Spread Research-Qivalio Group. „Те получиха висока оценка поради добрите времена, които преживява индустрията, като придобиването премахва несигурността около въпроса какво ще се случи с туристическата индустрия през 2022 г.“

Volkswagen се обедини с хедж фонда Attestor, друг голям кредитор, който стана акционер в Europcar в резултат на преструктурирането, както и с холандския доставчик на мобилност Pon Holdings, в оферта на стойност 2,5 млрд. евро, тъй като френската компания успя да намали нетните загуби и разходите през първата половина на годината, възстановявайки се от националните блокади в САЩ и Европа.

Според последния си финансов отчет Europcar също се възползва от по-слабата конкуренция и забавянето на доставките на нови превозни средства.

Marathon Asset Management, Diameter Capital Partners и King Street Capital Management също бяха сред основните инвеститори, купили дълг с отстъпка миналата година. Точната печалба, направена от всеки фонд, зависи от времето на тяхната инвестиция и техния принос към набирането на капитал. Attestor ще търгува притежаваните от нея акции на компанията и ще реинвестира приходите с допълнителни парични средства заедно с Volkswagen и Pon.

Europcar се договори за голямо преструктуриране през ноември. Сделката включва преобразуване на 1,1 млрд. евро дълг в собствен капитал и допълнително вливане на капитал в размер на 250 млн. евро, предоставено предимно от кредитори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още