IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на автомобили в Китай се свиват с 4,2 на сто през ноември

Сериозен спад отчитат и продажбите на нови енергийни превозни средства, които спадат с 42 на сто до 79 хил. броя през изминалия месец

15:36 | 09.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Продажбите на автомобили в Китай продължават да се свиват през ноември, увеличавайки историческия спад в най-големия пазар за превозни средства в света, съобщава Bloomberg. 

Това е второ по ред годишно понижение в продажбите, което засилва опасенията относно тежестта на търговска война и други негативни икономически тенденции, засягащи азиатската страна.

Продажбите на седани, SUV модели, миниванове и многофункционални превозни средства се свиват през ноември с 4,2 на сто спрямо година по-рано до 1,97 млн. броя, съобщава Китайската автомобилна асоциация в понеделник, позовавайки се на ранен прочит на данните. 

Спадът през предходния месец е 17-ти за последните 18 месеца, като единственото увеличение на този показател дойде през юни тази година, след като дилърите направиха големи отстъпки за изчистване на инвентара.

china china

Китайският автомобилен пазар премина към свиване през 2018 г., за първи път от десетилетия, оставяйки автомобилните производители с малко региони за растеж, тъй като продажбите отчетоха спад още в Европа и САЩ.

Местната автомобилна индустрия изпитва сериозни затруднения, тъй като търговската война със САЩ и наложените американски мита повишават разходите на компаниите, както и възходът на услугите за споделено пътуване и електрическите тротинетки, които намаляват нуждата от притежание на личен автомобил.

Забавящият се ръст на китайската икономика продължава да държи потребителите далеч от автосалоните, особено в районите извън големите градове, където по-евтините местни марки са най-популярни. Това принуждават представителите на сектора да се насочат към консолидация, което ще изтласка по-слабите играчи в бранша заради засилващата се конкуренция. Японският автомобилен концерн Suzuki Motor Corp. се изтегли от китайския пазар през 2018 г., а френският производител Peugeot, от PSA Group, заяви през ноември, че планира да продаде своя 50-процентен дял в китайското съвместно предприятие, стоящо зад марката автомобили DS.

china china

Едни от най-големите световни производители на автомобили, Toyota Motor Corp. и BMW AG, успяха значително по-добре да устоят на спада в азиатската страна, подпомогнати от търсенето на хибридни автомобили и премиум марки. Те продължават да инвестират в Китай, след като през последните десетилетия вложиха милиарди долари в създаването на заводи и търговски мрежи в страната.

Световният лидер Volkswagen AG и неговите китайски партньори ще похарчат повече от 4,4 милиарда долара през следващата година, за да увеличат производството на електрически автомобили и да добавят още SUV модели, докато американския пионер след електромобилите Tesla Inc. е близо до стартиране на масово производство в новия си завод в Шанхай.

china china

Продажбите при новите енергийни превозни средства, в това число електромобилите, спадат през ноември с 42 на сто до 79 хил. броя. Основна причина за негативните резултати е намаляването на субсидиите за компании, произвеждащи подобни коли.

BAIC BluePark New Energy Technology Co., която е най-големият производител на електромобили в Китай, очаква загуба за 2019 г. Подкрепената от милиардера Уорън Бъфет BYD Co. отчете през октомври 89% спад в печалбата за третото тримесечие и предупреди, че годишната ѝ печалба ще се свие с 43 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още