IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на нови коли в България се сриват с 44,5% за полугодието

Пазарът в Европа продължава да се възстановява, но потребителското търсене още не е на нивата преди кризата с коронавируса, показват данни на АСЕА

12:13 | 16.07.20 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Пазарът на нови автомобили в Европа продължава да се възстановява от икономическата блокада, след като автокъщите започнаха да отварят. Тенденцията е валидна и за България, макар че спадът в нашата страна остава по-силен в сравнение с ЕС като цяло.

Това показват актуалните данни на Асоциацията на производителите на автомобили в Европа (АСЕА) за юни.

През юни 2020 г. в България са осъществени 2283 регистрации на нови автомобили, което представлява 29,9% спад на годишна база, изчисляват от организацията.

За първото полугодие общо регистрациите са 10 161, което е с 44,5% по-малко спрямо първата половина на миналата година, сочат още данните.

За сравнение, в ЕС понижението на продажбите през юни е 22,3%, а за полугодието – 38%. През май беше отчетен спад от съответно 52,3% спрямо май 2019 г., а през април – 78%.

През юни 2020 г. регистрациите на нови леки автомобили в ЕС са 949 722 спрямо 1 222 942 година по-рано.

„Въпреки че автокъщите отново отвориха след отмяната на мерките за блокиране, потребителското търсене не се възстанови напълно миналия месец“, посочват от АСЕА.

Единственият европейски пазар, в който има ръст на продажбите на нови автомобили през юни, е Франция – 1,2% на годишна база. Това може да се обясни с новите стимули за продажбите на превозни средства с ниски емисии, които бяха въведени от френското правителство в началото на юни.

Що се отнася до другите основни пазари на автомобили, в Испания спадът през юни е 36,7%, в Германия – 32,3%, в Италия – 23,1%.

Сред четирите основни пазара в ЕС Испания отбелязва най-голям спад на продажбите на нови автомобили за полугодието – 46,1%, следвана от Франция – 38,6%, и Германия – 34,5%.

Най-силно понижение на регистрациите през юни е отчетено в Португалия – 56,2%, а най-слабо – в Белгия (1,8%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Чекмеджето можеш да си го изтеглиш от гугъл, откъдето е и дошло, но акъл да ти дойде - едва ли.Класически лузър, дето цял живот ще си мисли, че тези, които си купуват нова кола, са корумпирани политици и гадни бизнесмени...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
be_google
преди 3 години
Дай Боже по едно ЧЕКМЕДЖЕ като на ББ и всички ще си купим нови коли!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още