IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla започва нова сервизна акция заради проблем със софтуера при задната камера

Проверката засяга редица електромобили Model S, Model X и Model 3, произведени в периода 2017-2020 г.

16:57 | 25.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Американският автомобилен концерн Tesla Inc. стартира сервизна акция, засягаща 947 превозни средства в САЩ заради проблем със софтуера при камерата за задно виждане, чието изображение в реално време може да се забави, докато електромобилът се движи назад, съобщава Ройтерс, позовавайки се на информация на Националната администрация за безопасност на движението по пътищата (NHTSA). 

Проверката засяга някои автомобили Model S, Model X, произведени между 2018 и 2019 г., както и коли Model 3, изградени в периода 2017-2020 г. Всички версии са оборудвани със системата Autopilot Computer 2.5 и работят с определени версии на фърмуеъра.

Според NHTSA превозните средства не отговарят на федералния стандарт за безопасност за видимост при движение назад. Tesla ще извърши безжична актуализация на софтуера, за да разреши проблема.

NHTSA посочва, че забавянето на картината от камерата при движение назад увеличава риска от катастрофа.

Tesla на 19 декември започна да внедрява фърмуеъра на ограничен брой превозни средства, като нейният инструмент за наблюдение на автопарка скоро е „идентифицирал необичайно зачестяване на компютърни нулирания сред превозните средства Model 3“ по отношение на тази актуализация.

Компанията посочва, че „през следващата седмица инженерно разследване на случаите е идентифицирало софтуерна грешка като потенциална причина за окончателната оценка“.

Това е поредната сервизна акция, с която се сблъсква Tesla през последните месеци.

В началото на тази година компанията започна проверка на 55 хил. електромобила Model S и Model 3 в Китай поради дефекти, които могат да застрашат безопасността на водача и пътниците. В случаите с Model 3 са открити дефекти в камерата за задно виждане. Тя може да се повреди при отваряне и затваряне на капака на багажника и в крайна сметка да не функционира правилно. При Model S съществува риск капакът на двигателя да се отвори неочаквано, ако се освободи заключващ механизъм. Това може да намали видимостта на водача.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още