IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как един мост скара Безос и нидерландците

Ротердам ще разглоби исторически мост заради новата яхта на милиардера, съоръжението е част от наследството на ЮНЕСКО

14:10 | 03.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty Images</em></p>

Снимка: Getty Images

Всъщност мостът на квартал Конингсхафен в Ротердам трябваше да бъде разрушен отдавна. След като през 1993 г. влаковата линия от централната гара бе преместена в тунел, мостът загуби първоначалното си предназначение, а именно - влаковете от Ноордерейленд да се насочват през Конингсхафен към градския район Фейенорд.

Съпротивата срещу събарянето на моста, чиито основни стълбове са положени през 1878 г., обаче е голяма. В крайна сметка на De Hef - както жителите на Ротердам наричат моста, бе позволено да остане като индустриален паметник на пристанището. Градската администрация обещава, че De Hef никога повече няма да бъде демонтиран. Той е доста впечатляващ: централната му част може да бъде повдигната на около 40 метра, за да се освободи място за минаването на големи кораби - това е официалната височина за преминаване.

Това обаче не е достатъчно, ако имате особено голям кораб, какъвто скоро ще има основателят на Amazon Джеф Безос. Той си поръча яхта, която да бъде построена от производителя Oceanco в Албласердам. Когато яхтата, чието строителство според нидерландските медии струва 430 млн. евро, бъде завършена, тя ще трябва да премине през Конингсхафен.

Ето защо Oceanco е подала молба до град Ротердам за демонтиране на средната част на моста, като разходите за това ще бъдат възстановени от корабостроителя и Безос. Веднага след като корабът премине, трябва да се възстанови първоначалното му състояние, съобщава регионалната телевизия Rijnmond.

Защитен индустриален паметник

Според статията обаче проектът за демонтирането среща съпротива, тъй като мостът е сграда, включена в списъка на ЮНЕСКО. Това е първата постройка, възстановена в Ротердам след германските бомбардировки по време на Втората световна война. За последен път е била частично демонтирана през 2017 г., но за ремонт.

Според Rijnmond градът вече е одобрил плана. Корабостроителницата обявява, че мостът няма да бъде повреден. Нямало да е практично да се сглоби отново на друго място, властите били взели прагматично решение.

От кметството посочват, че поръчката за яхтата на Безос ще донесе значителни икономически ползи за града, а мостът ще бъде възстановен веднага щом операцията по преминаването на кораба завърши. Плановете на местните власти са средната част да „липсва" само за един ден, макар че целият процес по подготовката и пълното възстановяване на съоръжението ще изисква общо 2 седмици. 

„Ротердам е морската столица на Европа. Корабостроителната индустрия е важен стълб в икономиката на общината", казват от общината пред Rijnmond.

Очевидно обаче някои жители на града вече планират протести.  А иначе се очаква корабът на Безос да бъде най-голямата ветроходна яхта в света. Общата дължина на тримачтовата яхта ще бъде около 127 метра.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още