Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Образование

Денков: Има плавно нарастване на COVID случаите в училищата, но не е тревожно

Пиоритет на просветното министерство ще бъде продължаване на учебната година с максимално присъствено обучение

Денков: Има плавно нарастване на COVID случаите в училищата, но не е тревожно

Снимка: БГНЕС

В момента има плавно нарастване на случаите на коронавирус в училищата, което все още не е тревожно. Ако има рязко нарастване, ще се прибягва до по-строги мерки - затваряне на паралелки, училища, каквото се наложи, каза на брифинг образователният министър проф. Николай Денков.

Той припомни, че водещи във въвеждането на мерките са Министерството на здравеопазването и РЗИ, а Министерството на образованието и науката (МОН) наблюдава ситуацията като техен партньор с идеята да се затварят само отделни паралелки или випуски.

Последните данни от 20 септември са за 0,71% карантинирани учители и 0,44% карантинирани ученици. Най-много карантинирани са във Велико Търново. От педагозите ваксинирани са около 32%, а от учениците - малко над 2%.

През следващите три месеца приоритет на просветното министерство ще бъде продължаването на учебната година с максимално присъствено обучение и контрол на ситуацията от гледна точка на епидемичната обстановка. Министър Денков отново призова да се спазват мерките.

Още по темата

Служебният екип в МОН представи и приоритетите си за новия мандат. Те са три и са равностойни помежду си, по тях ще се работи едновременно. „Успешното начало на учебната година с присъствено обучение трябва да бъде продължено, като се вземат всички мерки за минимизиране на риска от епидемична вълна и с грижа за здравето на учениците и учителите“, обяви Денков.

В следващите няколко месеца трябва да започне подготовка за изпълнението на новите европейски програми и проекти за образование и наука. Само в Националния план за възстановяване и устойчивост и в програма „Образование“ са предвидени общо повече от 3,3 млрд. лв. за двете сфери. За да бъдат използвани тези пари ефективно, има много предварителна работа – разработване на насоки за кандидатстване, документи, оценителни процедури и т.н.

Необходима е също разяснителна кампания сред  потенциалните бенефициенти – средните и висшите училища, научните организации. „Това ще изисква месеци работа. Ние ще я започнем, а следващото редовно правителство ще я завърши най-вероятно през пролетта на следващата година“, каза министърът.

Служебният екип в МОН ще започне също подготовка на бюджета за образование и наука за 2022 г. и на актуализираната бюджетна рамка в тези сфери за следващите три години.

Министър Денков отбеляза още три важни резултата от работата на екипа в предишния служебен мандат в МОН. Това са приетата Национална карта на висшето образование в България, подготвените промени в Закона за висшето образование за съвместно обучение на студенти и въвеждането на статута на проектните докторанти, а така също разработването на методика за определяне на статут на изследователски университети.

Министър Николай Денков представи и нови попълнения в екипа на министерството. Освободена е проф. Нели Косева, с която уговорката е била за 3 месеца и тя трябва да се върне в БАН. Зам.-министър ще бъде Ваня Стойнова.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Образование
Денков поиска диференцирани мерки срещу COVID в училищата