Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Образование

Осигурени са тестове за малките ученици за още две седмици

При следваща доставка МОН ще направи график за връщане в училище на учениците от V, VI, VII и XII клас

Осигурени са тестове за малките ученици за още две седмици

Така изглеждат щадящите тестове. Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Още 359 хил. теста за COVID-19 са пристигнали в склада на БЧК край София. С тях се гарантира присъственото обучение на учениците от I до IV клас в цялата страна за две седмици напред, съобщават от Министерството на образованието.

В 12 области, които върнаха децата в клас миналата седмица, се разпределят тестове от същия вид, който те вече ползват – със събиране на слюнка в пликче. В понеделник и вторник Регионалното управление на образованието в София град получи 120 хил. от тях. Други 120 хил. броя днес заминават за Благоевград, Търговище, Шумен, Разград, Силистра, Смолян, Варна, Габрово, Добрич, Кюстендил и Пазарджик.

Още по темата

Регионите, които започнаха тестването на малките ученици в първите два дни на седмицата, ще получат общо 119 хил. теста от втория вид – с пластмасови фунийки. 

Навсякъде изследването на децата протича нормално. Активно се включват учители, непедагогически специалисти, родители и други доброволци.

До момента Министерството на образованието и науката (МОН) е получило общо 766 хиляди щадящи теста за ученици. Очакват се още 1,1 млн. теста по втората обществена поръчка на Министерството на здравеопазването.

При следваща доставка МОН ще направи график за връщане в училище на учениците от V, VI, VII и XII клас.   

В област Кърджали общата заболяемост спадна под 250 на 100 000 души и засега децата ще ходят на училище без да бъдат изследвани. Поради тази причина там за момента не се предвижда доставка на допълнително количество тестове.

Навсякъде без тестване в клас са учениците до IV клас в общините с по-малко от 250 заразени на 100 000 души, както и тези, които имат валидни документи за преболедуване или за наличие на антитела.

 

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Образование
ВУЗФ е в топ 3 за най-високоплатени специалисти в сектор "Икономика" у нас