IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Учениците, които не се тестват, остават на онлайн обучение

Все още няма яснота дали тестовете ще се правят вкъщи от родителите или в училището

17:39 | 01.11.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Учениците, които не бъдат тествани за коронавирус, ще останат на дистанционно обучение. Това заяви на брифинг министърът на образованието Николай Денков. По думите му това е необходимо, защото заболеваемостта е изключително висока и е необходимо да се осигури безопасна среда в училищата.

По думите му същите тестове, за които се прави поръчка и у нас, се използват в Германия, Австрия и Франция.

Тъй като все още не е ясно кой точно тест ще бъде избран, образователният министър каза, че са възможни и двата варианта - или родителите да ги правят вкъщи, или самите деца да си правят теста. „Нека да видим тестовете и тогава ще решаваме кой ще тества“, каза министърът. 

„Организацията отнема време, но ще бъдат върнати присъствено учениците от първи и четвърти клас. Бих предпочел да върнем присъствено учениците от трети до седми клас и 12 клас“, допълни той.

Денков каза, че не разбира протестите за тестването на учениците. „Ако родителите искат да вкарат децата в училище без тестове, ще продължим да увеличаваме заболеваемостта по неуправляем начин. Ситуацията е изключително опасна, децата не са имунизирани, а делта вариантът ги разболява“, обясни министърът.

Просветният министър посочи, че над 40% от учителите вече са ваксинирани срещу COVID-19, и то с две игли.

Миналата седмица министърът на образованието обяви, че крайната дата за връщането на малките деца в училище е 8 ноември, но според заместника му Димитър Петров това е най-ранната дата – тогава трябва да бъдат осигурени нужните щадящи тестове.

Щадящи тестове за COVID за малките ученици ще бъдат вкарани в системата на образованието, за да се възстановява поетапно присъственият учебен процес, стана ясно миналата седмица.

Междувременно днес се провежда протест на родители и учители срещу идеята за тестване на ученици. Според тях тестовете имат 57% достоверност. Недоволството е и срещу зелените сертификати. В София шествието започна в 15 часа пред НДК, ще продължи до здравното министерство, след което ще се премести пред президентството. Протести са планирани и в други градове у нас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
"комунизма" , който споменаваш , беше детска приказка за лека нощ , в сравнение с днешния ... проблемът е , че ше има развитие в бъдеще ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
khao
преди 2 години
нека си спомним комунизма с добро! ... ако не си с тъмносин пуловер, следваше изгонване от часовете за деня! ама сега Конституцията ти гарантирала някви права... дупето да си избършеш с нея!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още