IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойнът е в унисон с акциите, както никога досега

40-дневният коефициент на корелация между монетата и технологичния индекс Nasdaq 100 достигна почти 0,66 пункта – най-много, откакто Bloomberg събира данни

19:20 | 25.01.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Архивна снимка на цената на биткойна. Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Архивна снимка на цената на биткойна. Снимка: Bloomberg LP

Биткойнът се движи в унисон с акциите, както никога досега – връзка, която може да донесе известно облекчение за криптовалутата, ако цената на ценните книжа започне да се възстановява.

40-дневният коефициент на корелация между монетата и технологичния индекс Nasdaq 100 достигна почти 0,66 пункта – най-много, откакто Bloomberg започва да събира данни през 2010 г. Сходна корелация с широкия измерител S&P 500 също се намира на рекордно равнище.

Корелацията на биткойна с американските технологични акции. Графика: Bloomberg 

Според стратези, включително Ед Йардени от Yardeni Research, настроенията на пазара на ценни книжа може скоро да обърнат тенденцията на разпродажби, създавайки условия за възстановяване. То на свой ред пък може да донесе свежи ръстове в цената на биткойна и други криптовалути, поне за известно време.

Цената на „акциите би трябвало да се възстанови през идните месеци, тъй като пазарът на облигации се стабилизира и корпоративните печалби продължават да растат благодарение на активизиращата се световна икономика“, отбелязва в бележка Петер Березин, стратег на BCA Research Inc. „Това може да даде на криптовалутите временен тласък“, допълва той, цитиран от Bloomberg.

Прогнозата е на фона на нова серия понижения на широкия криптовалутен пазар от миналата седмица, които изглежда ще продължат и през тази. Те се дължат основно на сигналите за отмяна на част от стимулите на Федералния резерв, които бяха основна причина за поскъпването на рисковите активи по време на пандемията. над 1 трлн. долара са били изтрити от пазарната капитализация на дигиталните валути спрямо последните им рекорди през ноември.

Березин е като цяло скептично настроен към биткойна. Според него инвеститорите, които търсят да се предпазят от риска, трябва да заложат на дълги позиции по кардано, солана и полкадот, а не толкова биткойн, лайткойн и доуджкойн.

Минути преди 18:30 ч. българско време биткойнът поскъпва осезаемо с близо 9% до над 37 хил. долара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Jorkata
преди 2 години
Биткойнът е в унисон с акциите, както никога досегаА само какво дърво ги чака - не е за вярване :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още