Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

60 хил. долара месечно, или как една компания печели от имоти под наем в метасвета

Компанията в Лондон е открила изненадващо доходоносен бизнес, превръщайки виртуални имоти в реални пари

60 хил. долара месечно, или как една компания печели от имоти под наем в метасвета

Снимка: Admix Facebook Page

В устрема към създаването на метавселената Сам Хубър вече има преднина.

„Лично аз купувам виртуални земи от 2017 г.“, казва Хубър. Неговата базирана в Лондон компания – Admix, е открила изненадващо доходоносен бизнес, превръщайки виртуални имоти в реални пари, разказва Fast Company. Работейки с брандове от McDonald’s и Pepsi до състезанията Формула 1, Admix купува пространство на различни платформи в метавселената, например Decentraland и Sandbox, и ги отдава под наем на компании, които имат интерес да навлязат в това ново онлайн виртуално пространство.

В зависимост от размера на пространството и платформата, където се намира, Хубър казва, че компанията му е закупила виртуални недвижими имоти, равняващи се на цени между 20 хил. долара и 1 млн. долара, под формата на криптовалута. В най-високия клас изграждането на метаизживяване на едно от тези парчета земя и отдаването му под наем може да носи месечен наем от над 60 хил. евро. Хубър казва, че по някои от проектите печалбата на Admix е била над 70%. „Това е изключително печелившо“, казва той.

Още по темата

Хубър вероятно е един от най-дълго установените наемодатели в метавселената в този зараждащ се бизнес. Компанията наподобява конгломерат за недвижими имоти, който разработва сгради и след това ги отдава под наем на клиенти – бизнес модел, който се ползва в реалния свят от хиляди години.

И точно какво в реалния свят, метавселенският бизнес с недвижими имоти е най-успешен, когато човек може да купува евтино и да отдава под наем скъпо. Хубър казва, че цената на виртуалната земя е растяла с коефициент 5 всяка година, откакто е започнал да инвестира. „Тъй като това продължава, за всеки един бранд ще е твърде скъпо да купува“, казва той. „Затова ако притежавате земя днес, имате много гъвкавост и възможности“.

Като сравнително дългогодишен наемодател в метавселената, Хубър е открил, че компаниите все още подхождат внимателно към закупуването на виртуални имоти. „Повечето брандове всъщност не искат да залагат на подобно пространство. Твърде рано е, не знаят на коя платформа искат да бъдат и не искат да правят скъпи покупки“, казва той. Наемането „за тях е начин да стартират на по-ниска цена“.

Admix е изградила широко разнообразие от виртуални пространства за компании, включително витрина на огромни бутилки парфюми за L’Oreal в Decentraland, зона за това, което Хубър нарича една от най-големите компании за бира в света, и няколко предстоящи, временни, фокусирани върху конкретни събития инсталации за филмовия фестивал в Кан, модната седмица в Ню Йорк и световното първенство по футбол. Пространствата в метавселената варират от блокови нискобитови видеоигри до високостилизирани архитектурни модели. Световната архитектурна компания Zaha Hadid Architects също се занимава с това пространство – с цял градски метадизайн на Liberland, самообявила се микространа в близост до Сърбия и Хърватска.

Въпреки цялата си технология и връзка с криптовалутите тези пространства функционират до голяма степен като имотните сделки в реалния свят. Твърдението, че локацията е от трите водещи съображения при недвижимите имоти, важи и в метавселената. „Компаниите са готови да платят повече, за да бъдат на правилното място“, казва Хубър, било то да са близо до сравнима марка или дома на известна личност. „Едни и същи концепции за близост, как се генерира цената и защо е по-добре да купиш, вместо да наемеш – всичко това са същи въпроси, които бихте си задали за физическите недвижими имоти“, посочва той.

Хубър започва да купува виртуални недвижими имоти много преди метавселената да стане популярна, фокусирайки се върху друг вид печеливши имоти, познати в реалния свят: рекламните билбордове. Компанията му е основана, за да се опита да интегрира рекламата в действителната игра на онлайн игрите, например билбордове покрай пистата в в автомобилна игра или емблеми върху тениските на играчите във футболна игра. За разлика от други усилия за монетизация в това пространство, които обикновено са видеоклипове, прекъсващи игра и надяващи се, че играчът ще се върне обратно, рекламните усилия на Хубър много повече приличат на рекламите, които хората са свикнали да виждат в реалния свят.

Когато метавселенната концепция за триизмерно виртуално пространство започна да набира сила, Хубър вижда възможност да създава нещо повече от виртуални билбордове. С рисково финансиране в размер на 37 млн. долара и около 100 служители Admix се установява в ниша, осигурявайки редица виртуални имотни услуги на онези, които имат интерес да тестват възможността. Макар че все още е рано за метавселената и способността ѝ да привлича потребители, компаниите продължават да се обръщат към Admix, за да им помогне да забият виртуалното си знаме.

Въпреки всичките си инвестиции в метавселената Хубър няма илюзиите, че ще завладее света. „Виждаме това като нов канал в социалните медии, нищо повече“, казва той. „За някои брандове има смисъл да са в Instagram, за други – в TikTok. Метавселената е друг начин брандовете да разкажат историята си по различен начин“.

Това просто са нови начини да достигнат клиентите си“, добавя Хубър. Докато те искат да правят това, компанията на Хубър ще им отдава виртуално пространство, за да се опитат.

 

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Все повече продавачи на жилища в САЩ предлагат отстъпки в цената