IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на новите жилища в Китай растат най-бавно от март насам

Във Великобритания очакват възходящата инерция на жилищния пазар през тази година да се запази до голяма степен и през 2021 г.

10:51 | 14.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Yan Cong/Bloomberg</em></p>

Снимка: Yan Cong/Bloomberg

Цените на новите  жилища в Китай са нараснали през ноември с най-бавния си месечен темп от март насам, сочат официални данни, цитирани от Ройтерс. Държавните ръководители в страната са разтревожени от финансовия риск в сектора, който разчита силно на поемането на дълг, и продължават да предприемат мерки за охлаждане на пазара.

Данните бяха обявени преди публикуването на други икономически показатели във вторник, които наблюдателите на пазара се надяват да определят силата на възстановяването на втората по големина икономика в света към края на годината, преминала под знака на коронавируса.

Средните цени на новите жилища в 70 големи града са нараснали с 0,1% през ноември спрямо предходния месец, сочат изчисления на Ройтерс на база данните на Националната статистическа служба. За сравнение през октомври ръстът беше с 0,2% на месечна база.

На годишна основа цените са се повишили с 4% през ноември, което е най-бавният темп от февруари 2016 г. насам. През октомври цените нараснаха с 4,3% на годишна база.

Данните показват още, че броят на градовете, които регистрират месечен ръст на цените на новите жилища, е намалял на 36 спрямо 45 през октомври – най-малкия брой от февруари насам в разгара на пандемията в Китай, казва Джан Давей от имотната агенция Centaline.

Джан отдава забавянето на инерцията на политиките за затягане на пазара, както и на увеличеното предлагане и на отстъпките, тъй като предприемачите засилват продажбите към края на годината.

Китайският имотен пазар се възстановява бързо от пандемията от COVID-19, като продажбите на жилища и инвестициите растат силно, поради което правителството увеличава усилията си за намаляване на дълга в силно задлъжнелия сектор, за да ограничи финансовия риск.

Но ръстовете на цените са неравномерни и са съсредоточени в южната част на делтата на Перлената река и източната част на делтата на река Яндзъ. На север търсенето в някои градове намалява след първоначалния тласък, което накара властите да предприемат действия за предотвратяване на срива на пазара.

Китайският банков регулатор неотдавна определи имотния сектор като значителен риск за финансовата стабилност, наричайки го „сив носорог“ – явна, но все пак пренебрегвана заплаха.

Със стабилизирането на икономиката анализаторите очакват правителството да запази твърдата си позиция към сектора с повишено внимание към финансовата активност както на предприемачите, така и на купувачите за предотвратяване на повсеместен ръст на кредитирането.

„Очакваме политиката за пазара на недвижими имоти през 2021 г. да бъде малко по-строга в сравнение с тази година. Очакваме строителството на нови жилища и продажбите да намалеят леко през 2021 г. спрямо тази година, а цените на жилищата вероятно ще останат до голяма степен стабилни“, казва Сие Чън, ръководител на изследванията в китайския клон на консултантската компания CBRE.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още