IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френският WeWork на пространствата за съвместно съжителство не спира да расте

Компанията Colonies е набрала ново финансиране на стойност 180 млн. евро

18:32 | 07.03.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Anthony Kwan/Bloomberg</em></p>

Снимка: Anthony Kwan/Bloomberg

Само три години след създаването си и една година след първото набиране на средства на стойност 11 млн. евро френският шампион в пространствата за съвместно съжителство Colonies съобщи, че е набрала още 180 млн. евро, пише френският вестник La Tribune.

Новият кръг за набиране на финансиране е бил ръководен от инвестиционния фонд LBO France, който е инжектирал 150 млн. евро под формата на проекти за недвижими имоти в стартъпа, основан от Александър Мартен, Амори Курбон и Франсоа Рот. Историческите инвеститори Idinvest Partners, Global Founders Capital и La Financière Saint James ще инвестират директно собствени средства на стойност 30 млн. евро.

Colonies измисля, проектира и управлява „хибридни жилища“ от името на инвеститор в недвижими имоти. Както при обикновените домове всеки наемател разполага със свой „интимен кът“, състоящ се от стая, баня, тоалетна и малка кухня. За сметка на това холът и кухнята са общи за всички обитатели като при съвместното съжителство. „Всяко жилище е замислено с архитекти и проектанти, за да оползотворим максимално пространството и да предложим възможно най-голямо удобство“, уточнява главният изпълнителен директор Александър Мартен.

По подобие на далечния братовчед WeWork, който е световен шампион в споделените работни пространства, Colonies предлага редица услуги и технологии в пространствата си за съвместно съжителство. От гледна точка на услугите наемът включва достъпа до интернет, режийните разходи (вода, ток, газ), ежеседмичните домакински задачи и наемането на колела или тротинетки за ежедневните пътувания. По отношение на технологиите всички процеси са автоматизирани благодарение на онлайн платформа – от резервирането на жилището до електронен подпис на договора за наем. Мобилно приложение позволява също комуникация с останалите обитатели и дори предлага електронен ключ за отваряне на жилището със смартфона.

Към момента функционират пет жилища, три от които се намират в Париж, а две – в Берлин. Набраните средства ще позволят предлагането на още петдесетина имота през 2020 г. в Париж, Марсилия, Бордо, Женева и Берлин. За всяко от тях ще се прилага същия икономически модел – Colonies се ангажира пред собственика на имота да му запази фиксиран глобален наем предварително и се заема с намирането на наематели за всяко жилище, с управлението на влизанията и излизанията, поддръжката на общите части (включително осигуряването на препарат за съдове и тоалетна хартия) и ежедневните отношения с наемателите.

Модел в стил WeWork…, но рентабилен

С други думи Colonies се определя по-скоро като технологична платформа и марка с безкрайно променлива концепция, отколкото като поредната имотна компания. Въпреки че входните бариери са ниски – много конкуренти в традиционния сектор на недвижимите имоти или стартъпи предлагат решения за съвместно съжителство, Colonies се отличава с подхода си към платформата, който й позволява да удвои много лесно приходите си, многобройните услуги, които предлага на наемателите, и доверието, което е спечелила благодарение на първите си проекти с играчи на имотния пазар.

„Ние не сме собственици на имоти, тъй като не притежаваме физическото жилище, но работим със собствениците и инвеститорите в имоти. Това доверие ни позволява да набираме толкова пари“, казва Мартен.

За разлика от WeWork, която предпочете капиталистически модел и бързо разрастване в цял свят въпреки увеличаването на дефицитите, Colonies държи на рентабилността на всяко жилище. Стартиращата компания удържа част от наема, без да разкрива размера й, а обитателите не се чувстват ощетени, тъй като за определената цена имат достъп до малък апартамент с голяма площ за съвместно съжителство.

Компанията, която преживява бурен растеж, е наела 30 души през 2019 г. и към момента общият брой на служителите й е 38. През 2020 г. тя смята да наеме още 40 съдружници, насочвайки се по-конкретно към строителни предприемачи, архитекти, ръководители на проекти и специалисти по високи технологии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още