Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Жилищата изместиха офисите като водещ избор на глобалните инвеститори в имоти

Вложените средства в недвижими имоти в света през първото полугодие са с 2,9% под нивото от същия период на миналата година

Жилищата изместиха офисите като водещ избор на глобалните инвеститори в имоти

Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg

687 млрд. долара са инвестирани в недвижими имоти в света през първите шест месеца на 2021 г., което е спад с 2,9% спрямо същия период на 2020 г., сочат данни на консултантската компания Savills.

Но обемът само през второто тримесечие на 2021 г. (361,32 млрд. долара) е с 4,2% над равнището през вторите три месеца на 2020 г. (346,62 млрд. долара) на фона на вдигането на блокадите в някои страни, уточнява консултантската компания.

През първото полугодие на тази година глобалните инвестиции в имоти са претърпели значителна промяна, като жилищният сектор (определян като многофамилни жилища под наем с най-малко десет апартамента в тях) е изпреварил офисите и се е превърнал в най-големия сектор в глобален план.

През първите шест месеца на 2021 г. 131 млрд. долара са били инвестирани в жилища, което е ръст с 30% спрямо същия период на миналата година. Офисите са вторият по големина имотен сектор с инвестиции от 124 млрд. долара, като инвестиционният обем през второто тримесечие на 2021 г. е с 13,9% над нивото през първото тримесечие. Това показва растящо търсене за сектора, тъй като повече компании се връщат към работа от офиса, отбелязва Savills.

Индустриалните имоти са на трето място сред най-големите сектори на глобално равнище с ръст на инвестициите от 30,5% през първото полугодие спрямо същия период на миналата година до 109 млрд. долара. Секторът се е възползвал от ръста на електронната търговия и е разглеждан от много глобални инвеститори в имоти, но е ограничаван от липсата на подходящи наличности.

Още по темата
Софи Чик, директор на световните изследвания в Savills, коментира, че „глобалният интерес към инвестиции в жилищния сектор е стимулиран от силни основи“.

„Много локации продължават да отчитат остър недостиг на предлагане на жилища. Популярността им ще продължи да расте едновременно с ръста на офис сектора, тъй като инвеститорите стават по-уверени, че компаниите признават офиса като основна част от стратегиите си“, отбелязва Чик.

„В същото време индустриалните имоти се представят много по-добре от всички очаквания, но размерът на сектора остава ограничен заради липсата на подходящ за инвестиране продукт“, допълва тя.

Берлин за първи път е водещата дестинация в света за инвестиции в недвижими имоти през първото полугодие на тази година, съобщава Savills. Сделка за 19 млрд. евро в жилищния сектор е довела до ръст с 504% на обема от трансакциите през първото полугодие в града спрямо същия период на миналата година. Обемите в Берлин са с 55,3% по-високи спрямо тези в Лос Анджелис, който заема второ място в класацията. Сан Франциско и Ню Йорк заемат съответно трето и четвърто място, а в десетката попадат още три американски града – Далас, Бостън и Атланта. Те отчитат годишен ръст на сделките от 36% в Далас до 150% в Маями, след като регионалните градове в САЩ набраха популярност сред инвеститорите.

Другите два неамерикански града в топ десет са Лондон и Сеул, които заемат съответно шесто и седмо място. И двата града са привлекли инвестиции за над 12 млрд. долара през първото полугодие. Лондон, който е традиционен лидер в Европа от гледна точка на инвестиции, отчита засилен интерес от инвеститори, който движи сделките на пазара. Сеул се възползва от притока на чуждестранен капитал, особено от Китай, който дава тласък на пазара в града.

„Несигурността през 2020 г. се пренесе и в началото на 2021 г. в някои сектори, въпреки че жилищният и индустриалният се възползват от разместването на пластовете миналата година и ще продължат да бъдат приоритети за инвеститорите в света предвид дългосрочната структурна промяна“, казва Саймън Хоуп, ръководител на глобалните капиталови пазари в Savills.

„Основните първокласни офиси също се завръщат и вероятно ще останат стабилен инвестиционен избор, а секторът на природните науки, макар и малък в глобален мащаб, тъй като е ограничен до определени райони, е напът да постигне огромен относителен растеж през идните няколко години“, допълва той.

Според него ключовите глобални градове остават убежища за инвеститорите, но навлизането на институционални инвеститори в сектора на многофамилните жилища може да изведе на преден план някои по-малки градове, когато там се появят големи портфейли с имоти.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Имотните магнати в Русия печелят от пандемичния бум на жилищния пазар