IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От януари чуждите туристи ще плащат данък върху покупките си на Острова

Търговците на дребно във Великобритания се опасяват, че туристите ще се откажат от Лондон за сметка на други шопинг дестинации в Европа

14:52 | 25.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Великобритания може да загуби статута си на водеща шопинг дестинация в света след изтичането на периода на неплащане на популярен туристически данък, а това създава нова заплаха за собствениците на търговски площи, които вече понесоха тежък удар от пандемията и Brexit, пише Wall Street Journal.

От януари чуждестранните посетители вече няма да могат да си връщат данъка върху покупките от 20% за закупени стоки във Великобритания от 30 паунда (около 40 долара) нагоре.

Бизнес лидерите се притесняват, че туристите може да се откажат от Лондон за сметка на други шопинг дестинации в Европа като Париж и Милано. В останалата част от Европа връщането на данъка върху покупките остава в сила. Пътуващите граждани на страни извън Европейския съюз могат да си връщат до 20% от разходите във Франция и 22% в Италия.

Продажбите на дребно тази година в Лондон и други части на Великобритания вече пострадаха от спада на чуждестранните посетители заради коронавирусната пандемия и двете блокади, през които всички магазини с изключение на тези за продажба на стоки от основна необходимост бяха принудени да затворят. Сега има опасения, че дори след овладяването на COVID-19 по-високите данъци върху продуктите във Великобритания ще намалят привлекателността й като глобален център на пазаруването.

„Мислех, че целта на Brexit беше да станем по-конкурентоспособни. Това ще засегне не само Лондон, но и регионални градове като Единбург, които разчитат на туристи“, коментира Джейс Тирел, главен изпълнителен директор на New West End Company, която представлява около 600 компании в центъра на Лондон, включително Nike, Apple и Ralph Lauren.

Собственикът на летище „Хийтроу“ ръководи оспорването на решението в съда. В подадени миналия месец документи пред британския Върховен съд собственикът на летището твърди, че отмяната на възстановяването на данъка не взема предвид нивото на потенциалните спестявания, а правителството не се е консултирало в пълна степен с хората, които ще бъдат засегнати от решението. Brexit е станал причина за хода да се прекрати възстановяването на данъка.

Британското правителство се нуждае от парите. Националната одиторска служба, която наблюдава държавните разходи, изчислява, че 210 млрд. паунда са били похарчени за здравеопазване и подкрепа за служителите и компаниите през първите шест месеца на кризата с COVID-19.

Правителството не коментира, но официални представители определиха преди време системата за възстановяване на данъка като „скъпо облекчение, което не е от еднаква полза за Великобритания, тъй като настоящото използване на системата е съсредоточено основно в Лондон“.

Първи отзиви от туристите предизвикват тревога. Неотдавнашно допитване установи, че 70% от посетителите от Близкия изток е по-малко вероятно да посетят Великобритания. Над 60% от американските туристи са заявили същото в допитване сред 3000 туристи на компанията за възстановяване на данъци Global Blue.

Британският сектор на търговските площи от години изпитва сътресения заради ръста на онлайн пазаруването, Brexit, а сега и пандемията. Индексът за стабилността на търговията на дребно на KPMG и Ipsos, който измерва търсенето, маржовете и разходите в сектора на търговията на дребно, се срина до историческо дъно през второто тримесечие. Излизането на Великобритания от ЕС може да подкопае още повече бизнеса, ако това ще означава по-малко европейски туристи.

Компанията за данни в търговията на дребно Springboard прогнозира, че британските шопинг дестинации ще регистрират спад на посещаемостта през шестте седмици до Boxing Day (26 декември) с 62% спрямо същия период на миналата година.

Британската бизнес общност обаче не се отказва. В писмо до британския финансов министър ръководители на компании предупреждават, че решението ще бъде самонанесена рана.

„Великобритания ще бъде единствената страна в Европа, която няма да предлага пазаруване без облагане с данъци на чуждестранните посетители. Опасяваме се, че посланието, което това решение изпраща към чуждестранните туристи, на практика е да харчат парите си навсякъде другаде, но само не и във Великобритания“, се казва в писмото.

Хотелите и ресторантите също може да бъдат засегнати, предупреждават авторите. Но се очаква собственици на търговски площи като Скот Малкин, президент на компанията Value Retail, която притежава редица магазини, да понесат най-тежкия удар.

Малкин идва от семейство от имотната индустрия – брат му Антъни Малкин е главен изпълнителен директор на компанията, която притежава Empire State Building. Той внася и концепцията за молове, продаващи дизайнерски дрехи с отстъпка, във Великобритания през 1995 г.

Той създаде Bicester Village близо до Оксфорд. Молът на открито трябваше да прилича на главната улица в традиционно селище и предлага брандове като Gucci, Burberry и Balenciaga на силно намалени цени. Проектът се превърна в хит. През 2019 г. над две трети от 7,3 милиона души, посетили над 160-те магазина в Bicester, са били туристи.

Малкин е отказал коментар, но Ричард Лим, главен изпълнителен директор на независимата консултантска компания Retail Economics, смята, че краят на освобождаването на чужденците от данъци ще навреди на дестинации като Bicester Village.

„Туристите играят значима роля в перспективите пред определени части от сектора на търговията на дребно, особено луксозните стоки, както и в градския център и в дестинации за търговия на дребно като Bicester Village. Мисля, че дългосрочните последици ще бъдат отрицателни“, казва Лим.

Някои бизнес лидери като управляващия директор на Selfridges Ан Питчър, казват, че новото правило ще унищожи и работни места.

„Когато пристигат във Великобритания, хората не само пазаруват, но и остават в хотели, хранят се, пътуват и посещават културни институции и компаниите в цялата страна ще бъдат сериозно засегнати от края на данъчната програма“, смята тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още